Csilla, Noémi

A hangszerészek is Kaposvárra mennek

2011.08.12. 11:54

Programkereső

A Magyar Hegedűkészítők Társasága állandó és időszakos programokkal vanna jelen a péntek este induló 2. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon.
Péteri Károly hangszerkészítő hegedűje
Péteri Károly hangszerkészítő hegedűje

Kiállítást és előadásokat szerveznek, ahol a kortárs magyar hegedűkészítők Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Gollob Balázs, Guminár Tamás, Héjja János, Holló Bence, Kemény Zsombor, Kőrösi Ferenc, Mezei János, Nagy András, Péteri Károly, Popara Nikola, Székely Márton, Temesvári Péter munkáiból láthatnak hangszereket az érdeklődők, akik kipróbálhatják azokat az ügyeletes hangszerész kollégák jelenlétében.

A kiállítás a Fesztivál ideje alatt minden nap 10 és 19 óra között tart nyitva.  A rendezvényen Pilát Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester, a modern magyar vonós hangszerészet egyik legjelentősebb egyéniségének hagyatékából is bemutatásra kerülnek tételek.

A Magyar Hegedűkészítők Társasága a Fesztivál teljes ideje alatt berendezett műhellyel hangszer-karbantartási ügyeletet tart a fellépők részére. Az érdeklődők szakmai tanácsokkal, szakértéssel, értékbecsléssel fordulhatnak az Egyesület hangszerészei felé, a fesztivál ideje alatt, a helyszínen díjmentesen vehetik igénybe ezen szolgáltatásokat. 

További programok: 

Augusztus 12. péntek, 16:00

Ünnepélyes megnyitó és mini-hangverseny a kiállítók hangszerein. A kiállítást Domonkos Máté, a Magyar Hangszerkészítő Céhek és

Egyesületek Szövetségének elnöke nyitja meg. A hangversenyen közreműködik Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas, Érdemes hegedűművész,

a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Augusztus 13. szombat, 16:00

Guminár Tamás hegedűkészítő, igazságügyi hangszerszakértő előadása "Mesterhegedűk az igazságügyi szakértő szemével" címmel.

Augusztus 14. vasárnap, 16:00

Holló Bence hegedűkészítő előadása "Stradivari titka - beszélgetés a hegedű lakkozásáról" címmel.

Augusztus 15. hétfő, 16:00

Héjja János csellókészítő hangszerén mini-koncert és

kerekasztal-beszélgetés a hangszerről a készítővel és a muzsikussal. Közreműködik Bartos Csaba csellóművész, az Operaház muzsikusa, valamint Gyökér Gabriella zongoraművész.

Augusztus 16. kedd, 16:00

Mezei János hegedűkészítő, a LFZE Hangszerészképző Iskolája szaktanárának előadása "Kiemelkedő szakmai elődeink, avagy korrajz a magyar hegedűkészítés kezdeteiről" címmel.

Augusztus 17. szerda, 16:00

Popara Nikola előadása és bemutatója a hangszerkészítés folyamatának fontosabb lépéseiről.

Augusztus 18. csütörtök, 16:00

Bárdi Szabolcs hegedűkészítő előadása "Reneszánsz hegedű?" címmel egy ma már különlegesnek számító eljárással készült hegedűjéről.

Augusztus 19. péntek, 16:00

Nagy András hangszerén mini-koncert és kerekasztal-beszélgetés a hangszerről a készítővel és a muzsikussal. Közreműködik Ács Ferenc hegedűművész és Martos László zongoraművész, a Debreceni Egyetem

Zeneművészeti Kar docense.

Augusztus 20. szombat, 15:30(!)

Péteri Károly hegedűkészítő előadása "A faanyag szerepe a hangszerek hangjában" címmel.