Konrád

Béke-Nobel-díjat kap Daniel Barenboim?

2011.08.18. 07:31

Programkereső

Buenos Aires-i hírek szerint a közel-keleti konfliktus megoldására tett lépései miatt a karmestert jelölik az argentinok a kitüntetésre.

A hivatalos jelölési procedúra ezen a héten kezdődik, így még semmi biztos nem állítható, ám több dél-amerikai forrás reméli, hogy a 69 éves dirigens Nobel-díjas lesz. Daniel Barenboim 1942-ben született Buenos Airesben. 1999-ben alapította meg Edward Said irodalomtudóssal a Nyugat-Keleti Diván Zenekart, amellyel célja, hogy a Közel-Kelet népeit egymáshoz közelebb hozza. Az együttes tagjai között fiatal izraeli, a palesztin autonóm területekről származó, libanoni, egyiptomi, szíriai, jordániai és spanyol muzsikusok vannak.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

A Berlini Staatsoper fő-zeneigazgatója számtalan kitüntetéssel rendelkezik, 2008-ban megkapta a palesztin állampolgárságot is a palesztin népért tett erőfeszítéseiért, és azért, hogy igyekszik az izraeliek és a palesztinok közti békét elősegíteni. Daniel Barenboim azonban nem csupán a közel-keleti konfliktus rendezését tartja fontosnak: a Nyugat-Keleti Diván Zenekar az Észak- és Dél-Koreát elválasztó határon Beethoven IX. szimfóniáját játszotta.