Klaudia

Vajda Gergely lett az MR Szimfonikusok vezető karmestere

2011.08.18. 20:10

Programkereső

A karmester a 2011/2012-es évadban tölti be pozícióját. Megbízatása 2012. július 31-ig tart, amely csak a felek kölcsönös megegyezése alapján hosszabbítható meg.

Mint ahhogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara vezető karmesteri pozíciójára az MTVA zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett, melyre öt karmestert hívott meg. Kollár Imre beadta, Hamar Zsolt és Kesselyák Gergely nem nyújtotta be pályázatát, Vashegyi György nem kívánt nyilatkozni.

Vajda Gergely jelenleg Portlandben dolgozik, a Music in the Mountains Fesztivál és az alabamai Hunstville Symphony Orchestra zeneigazgatójaként. Úgy látja, hogy meglévő külföldi felkéréseinek eleget tehet, mert az évadot a zenekari vezetők már előkészítették, csak kisebb kiegészítésekre van szükség. Várhatóan szeptember 13-án, a társulati ülésen mutatják be az együtteseknek.

Pályázatában Vajda Gergely elismeri, hogy a rádiózenekarok Európa szerte keresik helyüket, próbálják meghatározni megújuló funkcióikat, és a változás a nagy múltú Magyar Rádió zenei együtteseit (szimfonikus zenekar, énekkar és gyermekkórus) sem kerülheti el. Mégis úgy véli, a Magyar Rádió zenei együtteseinek biztos helye és más társulatok által be nem tölthető funkciója van az állami médiában. Utalva a köztelevíziózás tradícióinak felelevenítésére: távlati tervei között szerepel az ifjú közönség érdekében opera és koncert filmek gyártása.

Vajda Gergely
Vajda Gergely

Azt feltételezi, hogy piacképes produkciókkal beléphetnek az együttesek - más magyar nemzeti intézményekkel és külföldi médiumokkal (például a Mezzo nemzetközi zenei csatornával) együttműködve a nemzetközi piacra - ami bevételt is hozhatna a fenntartónak. A bevezetett kooperációkat, köztük a Budapesti Wagner-napokban a Művészetek Palotájával - folytatandónak és bővítendőnek tartja a karmester. A rádiózenekarok alapfunkciója minden országban a nemzeti kortárs zene népszerűsítése, dokumentálása (stúdió felvételek rendszeres készítése) és a minőségi új kortárs zeneszerzők kinevelésének segítése. 

Szükségesnek látja az internet meghódítását a zenei együttesek által. Jól átgondolt üzleti terv alapján igen gyümölcsöző módokon lehet kulturális, zenei produktumokat világszerte értékesíteni. Megfelelő fejlesztés esetén elképzelhető az MTVA több weboldalán keresztül történő értékesítés, amelynek előkészítése már megkezdődött. 

"Komolyzenei klipek" gyártásával a Magyar Rádió és a Televízió jelentősen hozzájárulhat a pozitív országimázs kialakításához - írja pályázatában Vajda Gergely. Magyarország - ezt évek óta Amerikában dolgozván első kézből tudja - több mindenről híres, de a komolyzene még mindig előkelő helyen áll a mindenki által ismert és elismert hungarikumok listáján. 

Komoly - és valószínűsíthetően jövedelmet hozó - lehetőségként veti fel, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (mint korábban) ismét magyar, európai és amerikai filmzenék felvételében működjenek közre. Végül rámutat, hogy az MR Szimfonikusoknak meg kell találnia az űrt, ahol bizonyíthatja, hogy az ország vezető együttesei közé tartozik. Szeretné, ha minden év december 16-án tartanának egy Kodály születésnapi koncertet. 

Vajda Gergelyt kérték föl a Los Angeles-i Bánk bán előadáshoz Plácido Domingo asszisztens karmesterének. Vezényelt az Atlantai Operaházban, 2010 nyarán mutatták be Davosban A varázshegy című operáját, amely Thomas Mann regénye alapján készült. A Barbie Blue című, A kékszakállú herceg vára ihlette női verziót a Magyar Rádió mutatta be 2009 októberében. 2009 nyarán Eötvös Péterrel együtt vezette a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium karmester kurzusát, 2008 nyarán pedig Salzburgban együtt dolgozott, mesterével, Eötvös Péterrel Bartók operájának bemutatásán és vezényelte az utolsó fesztivál előadást. 

Vajda Gergely klarinét tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Kovács Béla, a karmester diplomáját Lukács Ervin növendékeként szerezte. Édesanyja a híres szoprán, Kincses Veronika. Édesapja Vajda József fagottművész.