József, Bánk

Négy rangos nyári zenei fesztiválon a Fesztiválzenekar

2011.08.25. 10:00

Programkereső

Fischer Iván együttese lép fel a 26. Meranói Nyári Zenei Fesztivál csütörtöki nyitónapján. A zenekar innen először svájci, majd spanyolországi és nagy-britanniai fesztiválokra utazik tovább.
E9CECDB2-A500-428B-B0DA-FD9696B1B082

Az olaszországi Meranóban a Brahms- és Dvorák-művekből összeállított program szólistája a BFZ-vel korábban már Budapesten is fellépő kiváló dán hegedűművész, Nikolaj Znaider lesz - nyilatkozta Váradi Júlia, a BFZ kommunikációs menedzsere. Tájékoztatása szerint a műsort két nappal később, augusztus 27-én Svájcban, a Yehudi Menuhin által alapított Gstaadi Fesztiválon is előadják. Svájcból Spanyolországba repül a zenekar, ahol augusztus 30-án és 31-én Santanderben lép fel. Az első hangverseny a meranói-gstaadi program ismétlése lesz, míg a másodikon Liszt- és Mahler-alkotásokat játszanak. Az est szólistája - Liszt Haláltáncában - a horvát zongoraművész, Dejan Lazic lesz.

A turné a világhírű londoni BBC Promenade Concerts - vagy ahogy mindenki hívja, Proms - fesztiválon ér véget. Ez lesz a BFZ hetedik fellépése a világ legnagyobb, 117 éve alapított komolyzenei fesztiválján. Szeptember 2-án 19 órai kezdettel Liszt- és Mahler-művekből összeállított műsort játszik, majd 22 órakor - immár új közönségnek - úgynevezett prima vista koncertet ad. Ennek műsorát a közönség választja ki a helyszínen a Fesztiválzenekar által kínált, csaknem 300 darabot tartalmazó "menüből". Az együttes fellépését óriási érdeklődés előzi meg: mindkét koncertre gyakorlatilag minden jegy elkelt a több mint 5 ezer nézőt befogadó Royal Albert Hallba. A BBC mind a két hangversenyt közvetíti.