Beáta, Izolda, Lea

Ránki Dezső 60

2011.08.27. 09:00

Programkereső

A kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész szeptember 8-án ünnepli születésnapját. A Fidelio októberi számában interjú is olvasható lesz vele, de addig is 3-án rendkívüli koncertet ad.

Ránki Dezső Budapesten végezte tanulmányait, 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. Karrierje 18 évesen indult, amikor megnyerte a zwickaui Nemzetközi Schumann Versenyt. Azóta világjáró művész lett és olyan jeles muzsikusokkal dolgozhatott együtt, mint Solti György, Végh Sándor, Lorin Maazel, Zubin Mehta. Rendszeresen fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, illetve két-három évente Japánban is játszott. Koncertezett többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK zenekarával.

Ránki Dezső - 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál
Ránki Dezső - 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál

Életében jelentős szerepet játszik a kamarazene: az utóbbi két évtizedben évi tíz-tizenöt, négykezes és kétzongorás művekből összeállított koncertet ad felesége, Klukon Edit zongoraművész társaságában.

Ránki Dezső 60
2011. szeptember 3. 19:30, Régi Zeneakadémia
Liszt: Unstern; En reve; (Erste) Elegie; IV. Mephisto-Walzer; Impromptu; Sancta Dorothea; La lugubre gondola, No .2.; Wiegenlied; 2 Csárdás; Mephisto-Polka; Toccata