Emőke

Újra Mahler-ünnep

2011.08.30. 16:50

Programkereső

Idén is a Budapesti Mahler Ünneppel indul a Fesztiválzenekar új évadja. Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk egy koncertre!
Mahler dedikációja Mihalovich Ödönnek
Mahler dedikációja Mihalovich Ödönnek

A Fesztiválzenekar élén Fischer Ivánnal és a Művészetek Palotája 2005-ben rendezte meg először a budapesti Operaház főigazgatói székében három évet eltöltő és a magyar zenei életet megújító Gustav Mahler munkássága előtt tisztelgő fesztivált. Azóta igazi jó hagyománnyá vált, hiszen a zene barátai számára Mahler, ez a különleges tehetségű és sorsú zeneszerző igazán vonzó téma. Ráadásul az immár nemzetközi hírű találkozón nemcsak Mahler műveinek népszerűsítése a cél, hanem az is, hogy a nagy zeneszerző inspirációjára új művek szülessenek. Ezért minden évben más - főleg magyar - zeneszerző kap felkérést, hogy kifejezetten a Mahler Ünnepre komponáljon új darabot.

Az idei, hetedik Mahler Ünnep megnyitója szeptember 9-én lesz. A Fischer Iván vezényelte nyitó koncerten Hugo Wolf zenekari dalai mellett ősbemutatóként elhangzik Orbán György a Mahler Ünnep felkérésére írt 4. szerenádja. A Wolf dalok szólistája a kiváló osztrák bariton, Wolfgang Holzmair lesz. Ugyanezen a napon nyílik a Művészetek Palotájában a "Mahler, a Wagner-karmester" című kiállítás, amely a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívumból érkezik Budapestre és a Fülöp Péter gyűjteményéből összeállított lemezkiállítás. A szeptember 9-i nyitó koncert műsorát a Fesztiválzenekar és Fischer Iván még két alkalommal, 10-én és 11-én is előadja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Szeptember 13-án este a Fesztivál Színházban két Mahler dalciklust hallhat a közönség. A Vándorlegény-dalok és a Rückert-dalok szólistája Markus Werba, aki két éve a Figaro házassága budapesti előadásain óriási sikerrel énekelte a Gróf szerepét a Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal. A koncert első felében Mahler negyedik szimfóniája hangzik el zongora négykezes átiratban, Kemenes András és Csalog Gábor előadásában.

A Mahler-ünnep szeptember 11. 15:30-kor és szeptember 13. 19:45-kor kezdődő előadásaira egy-egy olvasónk lehet vendégünk másodmagával, amennyiben szeptember 9-ig az alábbi kérdésre a helyes választ jelöli meg:

Melyik Mahler-szimfónia ősbemutatója volt Budapesten?