József, Bánk

Autó-kürt-hang-verseny Bogányi Tiborral

2011.08.31. 15:18

Programkereső

Szeptember 9-én a Pannon Filharmonikusok karmesterének vezényletével rézfúvósokra és száz rallyautó-dudára írt "versenymű" szólal meg.

A hétvégén megrendezendő 45. Mecsek Rallye az év egyik legfontosabb, nemzeközi jelentőségű sporteseményének ígérkezik, amit Pécs -  kulturális fővároshoz méltóan - a művészettel köt össze: a Pannon Filharmonikusok újdonsült vezető karmestere, Bogányi Tibor több mint száz versenyautóra és rézfúvósokra írt produkcióval lép a nagyközönség elé szeptember 9-én. A fiatal dirigens - aki a ralisportjáról is híres Finnországban nőtt fel - számára inspiráló volt a lehetőség: a világon még sohasem szólalt meg karmesteri pálca vezényletére több mint száz versenyautó-kürt, még sohasem ültek autóversenyzők mellett zenei itinert tartva zenei navigátorok.

Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

Bogányi Tibor másfél perces ötletét jövő pénteken délután 15 óra 15 perckor adja elő a Széchenyi téren a Pannon Filharmonikusok rézfúvós művészeiből alakult alkalmi együttes, valamint a téren felsorakozó ralliautók kürtjein az IRC Rallye nemzetközi mezőnyének versenyzői, akiket a város muzsikusai navigálnak a zenei megszólalás közben. Az "autókürthangverseny" záró akkordjába az egész város beszállhat: a rádiós közvetítésnek hála a mű elhangzását követően jelet kapnak a pécsi tömegközlekedés buszvezetői, a taxisok és a közös hangversenyzésre nyitott pécsi autósok és motorosok, hogy együtt kürtöljék világgá Pécs mágikus számát, az ötöst.

Mecsek rally
Mecsek rally

A "kürthangverseny" lecsengése után az IRC-Rallye versenyautói lassú rajttal vonulnak el a Széchenyi térről, a tervek szerint a menetet a biztonsági autóban maga a zeneszerző-karmester Bogányi Tibor vezeti végig a városon.