Béla

Fidelio Klasszik: Ovibrader, Orbán György, Crossroads

2011.09.02. 16:37

Programkereső

A Fidelio Klasszik szeptember 3-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal is Szemenyei János, Bagó Bertalan és Gyetvai Péter is.

Szeptember harmadikán tartja a Four Bones Quartet lemezbemutató koncertjét a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A Crossroads című album páratlan zenei csemegének ígérkezik, hiszen a harsonkvartett izgalmas kalandozásokat tesz a zenei műfajok között a crossovertől az argentin tangón át a dadaista versre komponált művekig. A nagylemez zenei világáról Gyetvai Péter harsonást Hegedűs Claudia kérdezte.

Four Bones Crossroads
Four Bones Crossroads

Az Erkel Ferenc -,  Artisjus - és Bartók-Pásztori-díjas Orbán Györggyel a szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler-ünnep kapcsán a felkérésre komponált szerenádjáról. A zeneszerző Fellegi Lénárdnak elárulta, hogy Mahler és Bartók gyakorolta rá a legnagyobb hatást, és beszélt a "hallgatható zene fogalmáról" is.

Tizedik alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a VIDOR Fesztivált, azaz a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét. Az elmúlt tíz év tapasztalatairól, örömeiről és nehézségeiről a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójával, Tasnádi Csabával beszélgetett Rick Zsófi.

Tavaly november óta fut a Thália Színházban, és a Sziget fesztiválon is bemutatkozott az Ovibrader című Garacz-darab, melyet Bagó Bertalan állított színpadra. A Jászai-díjas rendező a produkció kulisszatitkai mellett Balkányi Nóra kérdésére azt is elárulta, mit gondol a SZIGETről.

Sziget 5. nap - Octopus, Ovibrader
Sziget 5. nap - Octopus, Ovibrader

Az Ovibrader zenéjét a darab főszereplője, Szemenyei János komponálta. A színész-zeneszerző a Szigeten aktuális munkái mellett következő évadbeli fellépéseiről és az életében egyszerre jelenlévő színjátszás és zeneszerzés kettősségéről is beszélt Balkányi Nóra mikrofonja előtt.

A Szigeten a Fidelio Octopus Összművészeti Sátor színpadán Kapócs Zsóka újra felfrissítette önálló Karády-estjét. A szépségkirálynőből lett színésznőt a produkció előtti készülődésben sikerült elcsípnie Németh Bálintnak, aki önálló estjének történetéről, a Karády-dalok kiválogatásának mikéntjéről, valamint közeli és távoli terveiről is kérdezte.

A 2001-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Dolmány Attila jelenleg a Budapesti Kamaraszínház tagja. A színész Fellegi Lénárd mikrofonja előtt beszélt színházi és szinkronmunkáiról, a színpad és a stúdió követelményeiről, és a "kis színházak" kilátástalannak tűnő helyzetét is elemezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 4-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.