Eszter, Eliza

Liszt minden tekintetben ősszel is

2011.09.02. 18:23

Programkereső

A Müpa a 2011-es jubileumi év hátralévő hónapjaiban is számos izgalmas programmal hajt fejet Liszt Ferenc előtt.

A sorozat összesen húsz eseménye egyaránt reprezentálja a zongoravirtuóz és zongorára író Liszt Ferencet csakúgy, mint a szimfonikus költemények nagymesterét, a dalkomponistát és az orgona nemzetközi rangú ismerőjét, a liturgikus környezetben otthonosan mozgó és az egyházi zenét a kor kihívásaira reformáló zeneszerzőt. Bemutatja a legendás rögtönzőt, akinek ténykedése, bármily hihetetlennek tűnik, elválaszthatatlan a jazz kialakulásától. Életre kelti a Lisztet elbűvölő magyar verbunkos dallamok útját a koncertpódiumokon hódító rapszódiákig. Gyermekeknek is megjeleníti Európa vándorát, két kiállítás képei illusztrálják az éppen háromnegyed évszázadig tartó életút legfontosabb állomásait. A Liszt-faktor címmel zenés színpadi etűdök születnek, két részben.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

Október 8-án Bogányi Gergely szólóestjén Liszt virtuóz, szerelmes és vallásos arcát is bemutatja. A virtuozitás a II. magyar rapszódiától a Don Juan-parafrázisig tartó ívben bontakozik ki, a vallásos áhítat a Bénédiction de Dieu dans la solitude című műben mutatkozik meg, Liszt szenvedélye pedig átitatja az esten megszólaló összes darabot. Szintén október 8-án nyílik az ingyenes Liszt arcai c. fotókiállítás is, mely a gazdag Liszt-ikonográfiából válogat, és bemutatja a kontextust is, amelyben a 200 éve született komponista alkotott.

Október 9-én Fassang László és Mácsai Pál orgona-sztorik című sorozatának középpontjában Liszt orgonával kapcsolatos történetei és természetesen orgonaművei állnak.

Október 13-14-15-én Fábri Péter A Liszt-faktor című színházi etüdjeit mutatják be a Fesztivál Színházban Harsányi Sulyom László rendezésében. A előadás jelenetei dokumentumok segítségével mutatja be Liszt hatalmas ívű, a maga teljességében kevesek által ismert pályáját.

Október 16-án a Cifra Palota várja Liszt Ferenchez kapcsolódó interaktív programokkal a gyerekeket és a tanulni vágyó felnőtteket.

Szakcsi Lakatos Béla
Szakcsi Lakatos Béla

Október 17-én Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán Liszt improvizáló tehetségét idézik meg, s játékukat hallgatva azon is elmerenghetünk, vajon hogyan játszott volna a minden újra fogékony Liszt jazzt.

Október 18-án Liszt orgonakíséretes egyházi kórusművei szólalnak meg a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Scholcz Péter vezényletével, Király Csaba orgonakíséretével. Ne feledjük: Liszt nemcsak boszorkányos zongorista és meg nem értett zeneszerző, de a XIX. század - és talán az egész magyar zenetörténet - legfonotsabb egyházzenei komponistája volt.

Október 19-én Cigányzenétől a rapszódiákig címmel Liszt népszer magyaros műveit ismerhetjük meg három oldalukról: Balogh Kálmán, Lendvay József, Herczku Ágnes és roma muzsikusok előadásában a rapszódiák „eredeti" dallamait, majd zongorán Mocsári Károly előadásában, s végül szimfonikus zenekari átiratban a MÁV Szimfonikusok segítségével.

Október 22-én, Liszt születésnapján Gyenyisz Macujev zenekari zongoraestjén Liszt két zongoraversenyként ismert népszerű műve mellett megszólal a Dies Irae gregorián dallamra írott, Bartók Allegro Barbarójában is visszhangó variációsorozat, a Haláltánc is. A szólista az 1998-as Csajkovszkij Zongoraverseny győztese, a kíséretet az Óbudai Danubia Zenekar látja el Héja Domonkos vezényletével.

Az októberi programokat követően rövid szünet után november 23-án Liszt és Bach zenéjének kapcsolatát mutatja be Szabó Balázs fiatal orgonaművész és tanára, Christoph Bossert.

Klukon Edit, Ránki Dezső
Klukon Edit, Ránki Dezső

December 10-én végül a Ránki-család fellépésével zárul a Müpa Liszt-évadja. Koncertjükon Liszt Karácsonyfa-ciklusa mellett Debussy és Kodály ünnepek ihlette művei csendülnek fel az MR Gyermekkar közreműködésével.

A Müpa teljes Liszt - Minden tekintetben! programsorozatát erre a linkre kattintva találja meg a Fidelio programkeresőjében.