Dezső

Fidelio Klasszik: Mahler-ünnep, Korunk zenéje, Boross Csilla

2011.09.09. 18:08

Programkereső

A Fidelio Klasszik szeptember 10-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal Hegedűs D. Géza és Andrejcsik István is.

A szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler ünnep felkérésére az Erkel Ferenc -, Artisjus- és Bartók-Pásztori-díjas Orbán György komponált szerenádot. Az új zeneműről és az ünnep hagyományairól Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar leköszönő ügyvezető igazgatója beszélt Fellegi Lénárdnak.

Orbán György
Orbán György

Immáron 37. alkalommal rendezik meg idén a Korunk Zenéje Fesztivált. A szeptember 29. és október 5. között zajló kortárs zenei seregszemlén ebben az évben öt kiváló magyar muzsikus, Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente kompozícióival ismerkedhet meg a közönség. A Fesztivál részletes programjáról Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kft. igazgatóját kérdezte Hegedűs Claudia.

Az idei évben a Vígszínház is rendhagyó programmal készül a szeptember 11-re, a Magyar Dal Napjára. A 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat, a színház művészei és számos vendég előadásában. Az Eszenyi Enikő által rendezett produkcióról az est egyik műsorvezetője, Hegedűs D. Géza mesélt Kádár-Csoboth Juditnak.

A Sziget utolsó előtti napján Mozart egyfelvonás vígoperája is felcsendült a Fidelio Octopus Összművészeti színpadán. Az előadásra Andrejcsik István operaénekes is ellátogatott, aki növendékét, a Colas szerepét játszó Tarnai Dávidot érkezett meghallgatni. A Bartók-Pásztory-díjas énekművészt Németh Bálint kérdezte arról, hogyan összeegyeztethető a tanítás az aktív operaénekléssel.

Jánoshegyi Anna, Decsi András, Tarnai Dávid - Mozart: Bastien és Bastienne
Jánoshegyi Anna, Decsi András, Tarnai Dávid - Mozart: Bastien és Bastienne

Akik mozogni szeretnének, de nem tudják, melyik tánc számukra az ideális mozgásforma, szeptember 17-én és 18-án ne hagyják ki a Táncmaratont, a Műhely Alapítvány programját. ó Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával Papp Tímea beszélgetett.

Boross Csilla koloratúrszoprán  operaénekes Németh Judit, Keönch Boldizsár, Tokody Ilona, és Imre Gabriella tanítványaként végzett a Zeneakadémián, ám alig hallhatjuk itthon. Fellegi Lénárd kérdésére elárulta, hogy mi vitte külföldre, kikkel dolgozik, és ki segíti a napi felkészülésben, de beszélt a munka és zene iránti alázatról is.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.


A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.