Dezső

Liszt és az éteri zene

2011.09.10. 14:54

Programkereső

A Liszt és Európa kamarazenei fesztivál szeptember 29-én különleges, a Liszt-műveket kortárs zeneszerzők darabjaival párosító koncerttel kezdődik.

A koncertre a Music Masters on Air, azaz szabad fordításban „a zene mesterei az éterben" című eurorádiós fesztiválprojekt keretében kerül sor. 10 ország, 10 fesztivál, 10 rádióállomás és 10 zeneszerző - ez a MusMA számszerű összesítése. Az európai kezdeményezés idei főszereplője Liszt Ferenc: az ő művészetéből vették inspirációjukat azok a kortárs zeneszerzők - sorukban a magyar Dargay Marcell is ott található -, akiknek alkalmi kompozícióit fiatal előadóművészek - köztük Lajkó István és Fejérvári Zoltán zongoraművészek - , valamint fesztiválok és rádióállomások révén ismerheti meg a kontinens közönsége.  

A szeptember 29-én az MR Márványteremben tartandó koncert első felében egy-egy Liszt-mű után egy-egy ősbemutató váltakozva szólal meg, köztük Dargay Marcell Liszt legendáinak sorát egy anti-virtuóz irányban továbbgondoló zongoradarabjával. A második részben Liszt-kortársak művei és Liszt darabjai hallhatók. Chopin f-moll zongoraversenye például zongorás kvintett változatban fog elhangzani Rados Ferenc szólójával és a fiatalokból álló Rondó Vonósnégyes kíséretével. A koncerten megszólal még Liszt Angelus című zongoradarabjának vonósnégyes verziója is. (A részletes műsor ide kattintva található meg.) A koncerten a Fidelio vendégeként másodmagával Ön is részt vehet, amennyiben az alábbi kérdésre a helyes választ adja meg:

Mit jelent magyarul Dargay Marcell a koncerten megszólaló darabjának az alcíme?