Orbán

Nemzetközi ifjúsági zenekar koncertezik Szegeden

2011.09.16. 08:57

Programkereső

A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Telemann, Albionni, Benda, Johann Christian Bach és Mozart műveit adja elő hétfőn.

Olasz karmester, erdélyi és partiumi szólista közreműködésével tizennégy-tizennyolc éves magyarországi, romániai, vajdasági, valamint itáliai fiatalokból álló zenekar ad koncertet hétfőn Szegeden, a Honvéd téri református templomban. A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar létrehozását még 2009-ben Händel és Haydn életműve ihlette, hiszen művészetük is bizonyítja a zene nemzetek fölöttiségét - mondta a kezdeményezés egyik életre hívója, Újvári István, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója. Az együttes az első esztendőben Händel- és Haydn-műveket játszott, tavaly pedig Pergolesi, Vivaldi, valamint Beethoven darabjait adta elő Románia és Magyarország mellett Svájcot és Csehországot is érintő koncertturnéján.

Az együttes karmestere Petr Zejfart, a pármai konzervatórium európai hírű régizene-szakértője. Az ő irányításával egy tavaszi próbajáték után választották ki azokat a szegedi, kolozsvári, nagyváradi, pármai és újvidéki fiatalokat, akik részt vesznek a zenekar munkájában.
A felkészülés és a próbák a nagyváradi Posticum ökumenikus ifjúsági kulturális központban folytak és az együttes is itt mutatkozik be először vasárnap este. A koncerten Telemann, Albionni, Benda, Johann Christian Bach és Mozart műveit adják elő a kolozsvári, violán játszó Papp Albert, valamint a csembalót és orgonát megszólaltató nagyváradi Kristófi János Zsigmond közreműködésével.

A koncertturné hétfőn Szegeden folytatódik, majd a félszáz fiatal Olaszországba utazik, ahol Lumezzanéban és Monigában lépnek föl.