Eszter, Eliza

Vastapsos magyar siker az Enescu Fesztiválon

2011.09.16. 18:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart szerdán hosszú vastapssal ünnepelte a fesztiválközönség Bukarestben. Az együttes a szeptember 25-ig tartó XX. Nemzetközi George Enescu Fesztivál vendégeként utazott Romániába.

"Olyan híres zenekarok és előadók társaságában arattunk nagy sikert, mint a Staatskapelle Berlin Daniel Barenboim vezényletével vagy a Gulbekian Symphony Orchestra Lawrence Foster vezetésével" - nyilatkozta Kovács Géza, az NFZ főigazgatója. A fesztivál érdekessége, hogy több koncertjét nem csupán a román fővárosban halhatják a zenebarátok. Az NFZ egyhetes turnéja során fellépett szeptember 12-én Kolozsváron és csütörtökön este Marosvásárhelyen várja az együttest a közönség, ezután térnek haza. Műsorukban Bartók Táncszvitje és a II. zongoraverseny szerepelt az orosz Borisz Berezovszkij zongoraművész közreműködésével. Az estet Enescu II. szimfóniája zárta. 

Borisz Berezovszkij 1969-ben született Moszkvában és a Moszkvai Konzervatóriumban Eliso Virzaladze tanítványaként teljesítette ki tehetségét. Már 1988-ban sikeres koncertet adott a londoni Wigmore Hallban, 1990-ben megnyerte a moszkvai nemzetközi Csajkovszkij Versenyt, fellépett többek között a Francia Nemzeti Filharmonikusokkal, a holland Royal Concertgebouw Orchestrával és a
New York-i Filharmonikusokkal is.