Konstantin

Liszt és Wagner

2011.09.21. 18:08

Programkereső

Október 2-án a Liszt és Európa kamarazenei fesztivál keretében a két Bayreuthban nyugvó óriás zenei kapcsolatát bemutató koncertet rendeznek, a családi viszonyokról pedig Nike Wagner tart előadást.
dr. Nike Wagner
dr. Nike Wagner

A Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb - konfliktusoktól sem mentes - művészbarátságát körvonalazza. A fiatal Wagnert hosszú időn át Liszt támogatta, s a jelentős pénzbeli segítség mellett a német földről politikai okok miatt száműzött géniusz műveinek rendszeresen műsorra tűzte a weimari színházban, később pedig a Bayreuthi Ünnepi Játékok valóságos nagyköveteként népszerűsítette az eleinte veszteséges fesztivált. Bár a Wagner-leszármazottak élükön Liszt lányával, Cosimával (aki mint ismeretes, Liszt legkedvesebb tanítványa, Hans von Bülow férjeként szeretett bele az operaköltőbe) igyekezték titkolni, mára tudjuk, hogy Wagner zeneileg is sokat köszönhetett Lisztnek.

A két óriás zenei kapcsolatait bemutató koncerten először az 1857-58-ban, a Trisztán partitúrájával párhuzamosan készült Wesendonck-dalok szólalnak meg. Wagner és múzsája, Mathilde Wesendonck érzelmekkel áthatott kapcsolatának művészi lenyomatát Liszt-dalok: a zongoraváltozatban a Zarándokévek itáliai ciklusába tartozó három Petrarca-szonett mezzoszoprán hanghoz igazított verziói követik. A műsor második felét a II. Gyászgondola nyitja, melyet Liszt lányánál és sógoránál vendégeskedve Velencében írt, néhány héttel Wagner halála előtt. „Agyamban egy gyászgondola evezőlapátjainak mozgása lüktet [...] Megpróbáltam leírni, és kétszer újra kellett fogalmaznom, amiről aztán újabb gyászos dolgok jutottak az eszembe, és akartam, nem akartam, folytatni kellett a kottapapír összefirkálását, minden egyebet félretéve." - írta 1883. január 7-én kelt levelében, amikor még nem tudta balsejtelmeinek okát. A három év elteltével kiadott mű borítóján Wagner bayreuthi síremlékének képe szerepel.

Liszt, Wagner és Cosima
Liszt, Wagner és Cosima

Velence korábban Wagnert is elbűvölte.  Saját vallomása szerint a Trisztán és Isolda III. felvonásának pásztorsíp-zenéjét a gondolások éneke ihlette. A híres Trisztán-akkord mellett tehát a velencei tematika is közös a két óriás műveiben. Zenei kapcsolatuk egyik legnagyszerűbb műemléke, az Izolda szerelmi halála Liszt-féle zongoraátirata zárja az MTA Dísztermében rendezendő koncertet. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde és Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

További információ és jegyvásárlás a www.liszt-2011.hu oldalon.