Orbán

Madaras Gergely a besanconi döntőben

2011.09.21. 11:00

Programkereső

A világ legnagyobb karmesterversenyének, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny legjobbjai közt van a magyar dirigens.

A válogatóra több mint kétszázan jelentkeztek, a nyolcaddöntőbe húsz, a negyeddöntőbe tíz versenyző jutott. Szeptember 20-án rendezték az elődöntőket, mely során Puccini Bohéméletéből és Haydn A teremtés című oratóriumából kellett vezényelni részleteket.

Madaras Gergely egyetlen magyarként jutott be a legjobbak közé a zsűri értékelése szerint, mely olyan jeles művészekből áll, mint Sir Andrew Davis (elnök), Michael Jarrell (zeneszerző), Anne Midgette (a The Washington Post klasszikus zenei kritikusa), David Pickard (a Glyndebourne Fesztivál igazgatója), Michel Tabachnik (a Brüsszeli Filharmonikusok zeneigazgatója), Fabrizio Ventura (a Müster Opera és Zenekar zeneigazgatója) és Paul Watkins (az Angol Kamarazenekar zeneigazgatója). A verseny fordulói a http://liveweb.arte.tv/ oldalon követhetők.

A döntőre szeptember 23-án este nyolctól kerül sor, ahol a Brüsszeli Filharmonikusok és Marie-Josephe Jude zongoraművész közreműködésével Saint-Saens op. 22-es zongoraversenyét, valamint Strauss Don Juan című szimfonikus költeményét és egy, kifejezetten a verseny számára komponált darabot, Jarrell: World first for orchestra című művét kell dirigálni. Madaras Gergelynek ez az összeállítás kifejezetten kedvez, hiszen a Fideliónak korábban adott interjújában sokszínű, elsősorban a 20-21. századi zenét tartalmazó repertoárjáról is beszélt.

A besanconi megmérettetés nem ismeretlen a fiatal, magyar karmestergeneráció számára. Az előző, 2009-ben megrendezett, 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen Meskó Ilona jutott a legjobbak közé - és úgy tűnik, hagyományt teremtett...

Az alábbi videón a KLASSZ tehetségek 2011-es gálakoncertjén Madaras Gergely vezényel: