Béla

Milyen a jó színházi zene?

2011.09.21. 00:00

Programkereső

A Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozta a 2010/2011-es évad legjobbjainak névsorát. A díjátadóra szeptember 25-én kerül sor a Magyar Színházban. A gála műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András, rendezője Pelsőczy Réka. Játsszon az ÚMZF Zeneszerzőversenyének CD-iért, amelyen az egyik jelölt, Bella Máté szerzeménye is hallgató!

A Színházi Kritikusok Céhe idén 31. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak 2011. szeptember 25-én este a Magyar Színházban rendezett ünnepélyes díjátadón derül ki. A nagyközönség számára nyitott gálaműsort Pelsőczy Réka rendezi, az est műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András.

A legjobb színházi zene kategóriában a kitüntető címért hárman vannak versenyben. 

Parasztopera - Kovács Márton (Pécsi Nemzeti Színház - fotó: SzoFi)
Parasztopera - Kovács Márton (Pécsi Nemzeti Színház - fotó: SzoFi)

Kovács Márton készítette az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadás zenéjét, amely a Nemzeti Színházban látható. Kritikusunk így fogalmazott: "Kovács Márton hol hátra húzódó, hol főszereplővé előlépő zenéje szokásosan megsokszorozza és elmélyíti a drámai hatásokat. A végeredmény egyszerre megrendítő, szórakoztató és elgondolkodtató. A totalitárius valóságból totális színház született." 

Bella Máté
Bella Máté

Szintén a Nemzeti Színház produkciója a Magyar ünnep, amelyhez Bella Máté írt zenét: "Egyszerre reflektál befelé, a darab helyzeteire és (idézeteivel) kifelé, a darab történéseinek korára. (Mindkettőre egyszerre pedig az az ötlet, hogy a díszletfal tetején ülnek a Danubia egy kamarazenekart kiadó tagjai katonaruhában, egy hatalmas létrán meg, háttal a nézőknek Silló István, aki vezényel.) Iróniája egy pillanatig sem bántó, hanem visszafogott (keserű) humorral teli."

Matkó Tamás
Matkó Tamás

A Troilus és Cressida című előadás a Forte Társulat és a Gyulai Várszínház koprodukciójában jött létre, az előadáshoz Matkó Tamás szerzett zenét, amely végigkíséri, de nem csupán illusztrálja a darab történéseit, a prózai részeket és a táncot, hanem a Shakespeare-műben megjelenő szándékolt káoszt fordítja le egy másik nyelvre, amelyet hangszereikkel és a cappella énekükkel a játszók adnak elő.

A Reneszánsz Év - 2008 keretében hirdették meg az Új Magyar Zenei Fórum 2009 (UMZF 2009) zeneszerzőversenyt. A 38 beérkezett pályamű közül a kamarakategória győztese  Színikritikusok Díjára is jelölt Bella Máté lett Chuang Tzu's Dream című munkájával. Az akkori döntősök közül Dinyés Dániel, Zombola Péter, Sáry Bánk, Dargay Marcell nem ismeretlenek a színházi világban sem, rajtuk kívül Varga Judités Horváth Balázs jutottak a legjobbak közé.

A BMC és a Művészetek Palotája (a Concerto Budapest és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével) 2010-ben másodszor hirdette meg zeneszerzőversenyét, az Új Magyar Zenei Fórumot (UMZF), amelyen 40 év alatti magyar vagy magát magyarnak valló komponisták adhatták be Liszt művészete vagy személyisége ihlette darabjaikat jeligével ellátva. A 2011-es döntősök Horváth Balázs, Solti Árpád, Varga Judit és Zarándy Ákos, valamint Dargay Marcell, Sándor László és Tornyai Péter voltak.

Kérdésünk: Hányadik alkalommal osztják ki a Színikritikusok Díját a színházi zene kategóriában?

A helyesen válaszolók közül öten lehetnek a két zeneszerzőverseny döntős kompozícióit tartalmazó CD tulajdonosai.

Az Erste Bank által is kiemelten kezelt gálára jegyek a Magyar Színház előcsarnokában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4., tel.: 322-0014) hétfőtől péntekig 10-18 óra között, a Budapesti Kamaraszínház Szervezési Irodájában (1075 Budapest, Károly körút 21.) hétfőtől péntekig 10-18 óra között,  továbbá az ismert jegyirodákban válthatók.