Hella

Nagy zenei évfordulók hava lesz az október

2011.09.24. 12:00

Programkereső

Az ősz második hónapjában idén nem a Zene Világnapja lesz az egyetlen nagyszabású nemzetközi zenei esemény. Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én a World Liszt Day megrendezésével világszerte fogják ünnepelni a magyar zeneóriást.

Yehudi Menuhin hegedűművész 1975-ben alapította a Zene Világnapját azzal a céllal, hogy a városok zenei eseményeket rendezzenek, a zenészek pedig a koncerttermeken kívül is zenéljenek. A Zene Világnapjára, október 1-jén az elmúlt évek hagyományait folytatva továbbra is a Hungarofest Nonprofit Kft szervezésében kerül sor. Idén a Zeneakadémia is csatlakozik a programhoz: ünnepélyes keretek között átadják a Wesselényi utcai új épületet, amely aznap minden érdeklődő előtt nyitva áll. Emellett négy helyszínen, a Deák téren, a Liszt Ferenc téren, a Blaha Lujza téren és a Nyugati téren számtalan stílusú zene várja az embereket tizenegy órától, egészen este tízig. A programok ingyenesen látogathatók.

W52 megnyitó
W52 megnyitó

Október 22-én a nemzetközi World Liszt Day keretében szerte a világon Liszt egyik legjelentősebb műve, a Krisztus című oratórium előadásával tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt. Több tucatnyi helyen állnak majd össze zenészek, kórusok és énekes szólisták, hogy nemzetközileg ünnepelt karmesterek irányítása alatt megszólaltassák Liszt egyik legjelentősebb művét. A mű október 22-én azokban a városokban fog felcsendülni, melyek Liszt életében is jelentős szerepet játszottak, de olyanokban is, ahol a zeneszerző sosem járhatott, mégis virágzik a Liszt-kultusz - Vilniustól Párizson át egészen Szöulig. Németországban Bayreuth, Ausztriában pedig Bécs csatlakozott a kezdeményezéshez. A hazai közönség Budapesten a Szent István-bazilikában, illetve Egerben, Győrben, Kecskeméten és Sopronban is meghallgathatja ezen a napon Liszt művét.

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc