Júlia, Rita

A tények és a tényezők embere

2011.10.01. 08:00

Programkereső

"Liszt-életrajzot írni olyan, mint egyetlen fénysugárral belevilágítani a vaksötétbe. S jaj, mert minél szélesebb e fénysugár, annál nagyobb sötét terület sejlik fel körülötte" - így vallott Alan Walker hatalmas munkájáról, amelynek kézzelfogható eredménye háromkötetes Liszt-életrajza. Az a mű, amelyet kiindulásképp használtak fel a Liszt-faktor alkotói.

A Fesztivál Színházban azonban nem egy tévéműsor felvételére kerül sor, és nem is a Ki tud többet Lisztről? vetélkedő zajlik majd. Életrajzi indíttatású, de nem hagyományos életrajzi játékot láthat a közönség" - jelzi előre Harsányi Sulyom László, akinek ötletéből Fábri Péter készítette el a szövegkönyvet. Nem ismeretlen előadó felfedezését célozzák az alkotók, ám nincs könnyű dolguk. - Dacára annak, hogy Liszt népszerűsége a 19. században senkiével nem vetekedett, és előadóként olyan sztár volt, hogy a 20. század második-harmadig évtizedéig, a mozicsillagok megjelenéséig senki fel nem ért hozzá, a zenében pedig csak a popzenészekről beszélhetünk hasonló módon, valódi ismertsége azonban megdöbbentően alacsony. A 'faktor' szó rímel napjaink tévés tehetségkutatóira, nem csupán egy egyszerű analógia, bár jobb lenne, ha a 'tényező' szóra fordítanánk le. Ebben az előadásban azt szeretnénk körbejárni, mi ennek a kettősségnek a titka: mitől, hogyan vált ismertté, és miért nem ismerjük mégsem, mi az, ami a 19. századnak szólt, és mi az, ami a 21. században is érvényes belőle" - folytatja a rendező, aki az életmű felfedezésére, pontosabban újra felfedezésére invitálja a nézőket.

Nem az a célunk, hogy a tudásunkat csillogtassuk, hogy felmondjuk a Liszt-életrajzot. Egy őrületes, bolond játékra készülünk, amelynek minden kiindulópontját Liszt életéből merítettük, ugyanakkor mindegyik annyira elrajzolt, hogy a színpadon fikcióvá válik. Igyekeztünk elkerülni a tiszteletlenséget, igaz, az ájult tisztelet sem árad majd az előadásból. Liszt nagyságát, személyiségét humoros, vidám, szellemes formában szeretnénk megismertetni és népszerűsíteni, úgy, hogy a közönség maga is kíváncsivá váljon Liszt Ferencre " - vetíti előre Harsányi Sulyom László azt, mit várhatunk a Liszt-faktortól. A produkció pontos műfaji meghatározása: életrajzi szkeccsekből álló játék, amely Liszt életének szélsőségeit mutatja be. Azt a férfit, akit - így az alkotók - az egész Európát megfertőző Lisztománia idején zongorakentaurnak neveztek, és aki mint egy hurrikán söpört végig a 19. századon Doborjántól Párizson át Isztambulig és Londonig, III. Napóleontól IX. Piusig és főleg: Beethoventől Debussyig".

Liszt figura, Liszt-faktor
Liszt figura, Liszt-faktor

Az előadásból természetesen nem hiányozhat a muzsika sem, hiszen a téma megköveteli a zenés illusztrációt. Ezek egy része bejátszásról szólal meg, másik részét viszont a HOPPart Társulat tagjai adják elő, akik Ascher Tamás és Novák Eszter zenés színész osztályában végeztek, és mindannyian remekül játszanak különféle hangszereken. (Elég csak a 2009/2010-es évadban a Színikritikusok Díját elnyerő Chicagójukra gondolni, amelyet nem csupán elénekeltek és eltáncoltak, hanem élőben el is zenéltek.) S hogy mit játszanak? Liszt ezernyi parafrázist használt, Schuberttől Borogyinig a kor összes zeneszerzőjét úgy tette ismertté és népszerűvé, hogy koncertrepertoárja részévé tette a műveiket vagy azok átiratait. Ezt a fajta önzetlen ismeretterjesztést szeretnénk követni" - ígéri a rendező, ám módszereik és eszközeik nagyon is 21. századiak lesznek.


Fábri Péter: A Liszt-faktor - HOPPart Társulat

2011. október 13. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Alan Walker Liszt-életrajza és Harsányi Sulyom László ötlete alapján

Zenei szakértő: Mácsai János
Zenei vez.: Lázár Zsigmond
D-j.: Zeke Edit
Rend.: Harsányi Sulyom László