Orbán

Fidelio Klasszik: Bársony Ágnes, Réz András, Tengely Gábor

2011.10.13. 18:07

Programkereső

A Fidelio Klasszik október 15-i adásában megszólal Turi Bálint, Kuti Judit, Magdus Katalin és Németh Zsuzsanna is.

Második alkalommal ad koncertet október 24-én a Művészetek Palotájában a tajvani születésű, de három éve Magyarországon élő zongoraművész, Hsin-Ni Liu. A művésznő ezúttal a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral együtt lép fel azon az ünnepi eseményen, amit a Kínai Köztársaság századik évfordulója alkalmából rendeznek a Fesztivál Színházban. A koncerten Mozart és Sosztakovics műveket hallgathat meg a közönség. Az esten a Szolnoki Szimfonikusokat zeneigazgatójuk, az 1995-ös televíziós karmesterverseny máig népszerű győztese, a japán származású Izaki Masahiro vezényli majd. A rendezvény részleteiről Magdus Katalin mesél.

Hsin Ni Liu
Hsin Ni Liu

Első alkalommal szervez karnagyi kurzust a nagymúltú Budapesti Vándor Kórus. A résztvevők október 21. és 23. között hallgathatnak előadásokat és vehetnek részt abban a műhelymunkában, amelynek során csiszolhatnak vezénylés-technikájukon. A kurzus részleteibe a kórus Artisjus-díjas karnagya és művészeti vezetője, Németh Zsuzsanna avatja be a hallgatókat.

Zenei botlatókövek címmel háromrészes kamarazenei koncertsorozattal állítanak emléket a Bálint Házban a Holokausztban elhurcoltakra. A koncertsorozat főszervezőjét, Bársony Ágnest Hegedűs Claudia kérdezte.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen október 14-én mutatták be az Olympos High School című előadást, amely az Odüsszeia történetét dolgozza fel különleges formában. Az előadók a negyedéves színész-bábszínész szakosok, a rendező pedig Tengely Gábor, akit egyebek mellett arról kérdezett Papp Tímea, hogy nem áll-e távol a mai tinisorozatok világa a görög mitológiától.

Még mindig szorongok címmel egy hete látott napvilágot Réz András legújabb kötete. Amennyiben Önöknek ismerősnek tűnik a könyv címe, az nem a véletlen műve, ugyanis a mostani önvallomás a 2003-ban megjelent Válogatott szorongásaim rendhagyó folytatása. A mindig mókás filmesztéta ezúttal sem hazudtolja meg önmagát: gyilkos iróniával láttatja a körülöttünk lévő világot, amibe ő éppúgy beletartozik, mint példának okáért a túlélhető világvége.

Réz András_Még mindig szorongok_borító
Réz András_Még mindig szorongok_borító

A ZeneSzüret -LISZTre hangolva egy olyan nívós komolyzenei fesztivál Pécsett, amit idén először, hagyományteremtő szándékkal szerveznek meg. Minden évben más zeneszerzőre, koncepcióra fókuszál a fesztivál. A Pécsi Zenei Fesztivál részleteiről a műsorban Kuti Judit beszél.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban szeptember 7-én mutatták be az Ajtót nyitok című előadást, Turi Bálint előadóestjét, amelyben József Attila, Dsida Jenő és Márai Sándor versei hangzanak el. „A szonettkoszorú József Attila születésnapi köszöntője, ajándéka mesterének és barátjának, Juhász Gyulának 40. születésnapjára. Az előadás a mesterszonett létrejöttét mutatja be a színész alkotófolyamatán keresztül, megfogalmazva ars poeticáját, bepillantást engedve legbelsőbb mikrokozmoszába" - írja a színész az előadásról, amelyet legközelebb október 20-án láthat a közönség a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.