Géza

Felavatták Budán Chopin mellszobrát

2011.10.17. 19:35

Programkereső

A hétfőn a Horváth-kertben felavatott alkotás Boleslaw Syrewicz lengyel szobrász művének kópiája.

A portrét, amelynek eredetije a párizsi Luxemburg-parkban áll, Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter adományozta Szilasi Alex zongoraművésznek, a Chopin-év magyarországi nagykövetének, ő pedig a Budavári Önkormányzatnak. Így került a Haydn-emlékmű közelébe a szobor Chopin halálának 162. évfordulóján; a lengyel zongoraművész-zeneszerző 1849. október 17-én hunyt el Párizsban. A Liszt-év is indokolta az eseményt, hiszen a magyar és a lengyel géniusz barátsága legendás volt. Az előzményekhez tartozik az is, hogy a Budavári Önkormányzat egy Liszt-portrét adott a varsói várkerületnek, Gerő Katalin munkáját a Lazienski parkban állították fel augusztusban.

A két szobor
A két szobor

A szoboravatón Szilasi Alex azt hangsúlyozta: a két esemény jelkép, mert lehetőség a lengyel és magyar kulturális együttműködés megújítására abban az évben, amikor Lengyelország Magyarországtól vette át az Európai Unió soros elnökségét.

Waldemar Dabrowski kiemelte: Chopin és Liszt fiatalon érkezett Párizsba, Európa kulturális központjába, ahol már óriási alkotók éltek. Mégis rövidesen kiemelkedtek közülük és ebben része volt a kettejük barátságának. "Legfontosabb a barátság. A barátságra mindent lehet alapozni, jövendő életet, kapcsolatokat" - fogalmazott Waldemar Dabrowski.

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere emlékeztetett arra, hogy Liszt könyvet írt Chopinről és ebben szinte megszállottan követelte, hogy a művészt komolyan kell venni, mert általa válik hihetővé az a romantikus nézet, amely szerint az emberiség hajdani aranykorából egyetlen dolog maradt meg: a művészet.

Liszt és Chopin szobrai
Liszt és Chopin szobrai

A szobrot Waldemar Dabrowski és Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, valamint Nagy Gábor Tamás és Szilasi Alex leleplezte le és koszorúzta meg. A zongoraművész 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerekkel, főként a Chopin által kedvelt Pleyel zongorákkal kapcsolatban. Vasárnap este a Budavári Önkormányzat tanácstermében koncerten mutatta be azt az 1847-es gyártású Pleyel pianínót, amelyet 2011 október elején a Zeneszalon egy francia magángyűjteményből vásárolt meg. A hangszer különlegessége, hogy a Chopin kottalejegyzéseiben szereplő számos instrukció kizárólag ezen a hangszeren értelmezhető. A Chopin utasításai alapján fejlesztett pianínó olyan elfeledett hangszíneket fed fel a hallgatóság előtt, ami új megvilágításban mutatja meg a híres noktürnök vagy a keringők hangzását.