Júlia, Rita

A Német Hanglemezkritikusok díját is elnyerte a BÚS

2011.10.19. 11:32

Programkereső

Az elismerést a Bartók Új Sorozat Hegedűversenyt és a zenekarkíséretes Rapszódiákat tartalmazó SACD-je érdemelte ki. A felvételen Kelemen Barnabás és a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar működik közre.

Rég nem kapott újabb díjat a Kocsis Zoltán művészeti vezetésével készülő Bartók Új Sorozat, de így sincs okunk panaszra. Sőt! 2010 októberében kilencedik Supersonic díját nyerte el a lemezsorozat a luxemburgi Pizzicato magazintól, a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára, a Divertimento és a Magyar képek című kompozíciók felvételéért. Az albumon a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik Kocsis Zoltán vezényletével. A nyolc Supersonic-díj mellett egy Excellentia Awarddal is jutalmazta már a lap a magyar hanglemez-kiadás utóbbi éveinek kimagasló jelentőségű sorozatát.

Szűk hónappal a fenti események előtt a magyar Hungaroton kiadó adhatott három arany és egy platinalemezt továbbá ugyanezév augusztusában a BBC Music Magazine választotta a hónap lemezének a sorozat tizenhatodik lemezét. Ez a korong egyébként a harminckét albumból álló sorozat félidejét is jelzi.

Bartók Új Sorozat,BÚS,Hegedűverseny,zenekarkíséretes Rapszódiák
Bartók Új Sorozat,BÚS,Hegedűverseny,zenekarkíséretes Rapszódiák

A 2006-ban útjára indult Bartók Új Sorozat a zeneszerző 125. évfordulóján vette kezdetét. A lemezfelvételeket a Bartók Új Sorozat Alapítvány (tagjai: Jeney Zoltán, Tihanyi László zeneszerző, dr. Nádori Péter, Papp Márta, Farkas Zoltán zenetörténész), és a Bartók Archívumban készülő kotta-összkiadás is segíti. A zenekari kompozíciókat a Kocsis Zoltán vezetésével működő Nemzeti Filharmonikusok adják elő, Kocsis a kamaraműveknél, a dalok, kórusművek zongoraszólamánál is közreműködik. Nem készül új felvétel a harminc évvel ezelőtti Bartók Összkiadásban már megjelent szóló-zongoradarabokból, továbbá a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar előadásában rögzített Rapszódiából és Scherzóból. A sorozatot értékes archív felvételek (Bartók zongorajátéka vagy a II. hegedűverseny ősbemutatója Székely Zoltánnal) és kísérő tanulmányok teszik teljessé.

A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Az emmlítetteken kívül két Choc, egy Arany-hangvilla és komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz.