Dezső

Új stratégia a Müpában

2011.10.24. 16:33

Programkereső

A Művészetek Palotájában öt évre szóló, új stratégiai tervet dolgoztak ki, melynek főbb pillére többek között a koprodukciók létrehozása és a tematikus műsorszerkesztés.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón a világ előadóművészeti központjainak élvonalába tartozó intézményében arról is beszélt, hogy az új gondolkodás szükségességét egy globális folyamat is erősíti, mégpedig a jóléti társadalmi erő háttérbe szorulása. "Tavaly négy millió látogatónk volt, 1000 feletti programot szervezünk évente, viszont tavalyhoz képest 40%-al csökkent az állami támogatásunk, miközben ez még mindig 5%-al magasabb, mint a saját bevételeink. Eddig a kultúra eltartott műfaj volt, de most új lépéseket kell tennünk a fennmaradás érdekében. A Müpa új irányok nyitásával szeretné fenntartani a minőségi kultúra képviseletében elért nemzetközi pozícióját, a rendezvények színvonalát és mennyiségét" - világított rá a vezérigazgató.

Az új stratégiai terv főbb építőkövei: a tematikus műsorszerkesztés, mely elv nemcsak egy-egy produkció esetén érvényesül, hanem egymást erősítő sorozatok, új albrandek létrehozásában is megmutatkozik majd. Az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata a koprodukciók létrehozása lesz. A hazai és nemzetközi intézményekkel közös előadásokban összeadódik a résztvevők kulturális tőkéje és tapasztalata, míg a költségek és a bevételek megoszlanak. Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a hazánkon kívül kevésbé ismert, de világszínvonalú fiatal magyar művészeket is megismerje a világ a Müpa koprodukciói révén.

Sajtótájékoztató, október 24.
Sajtótájékoztató, október 24.

Sokkal szorosabb együttműködést terveznek a közmédiával is, melynek alapja az a világviszonylatban is kiemelkedő számú és minőségű előadás, az a hang- és mozgóképkincs, amit a Müpa épületében rögzítettek. Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta, hogy a "Müpa az év végére olyan technikai rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi HD minőségű közvetítések létrejöttét. A reklámversenytől függetlenül szeretnénk biztosítani a kultúra legkülönbözőbb formáihoz való hozzáférést. A később gyerekműsorokra specializált M2 és a kizárólag kulturális csatornaként, a Mezzo vagy az Arte konkurenciájaként működő Duna2 számít elsősorban a Müpa segítségére" - mondta.

A Müpa komoly lehetőséget lát a kulturális turizmusban, ezért a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével olyan csomagajánlatokat hoz létre stratégiai partnerei, és múzeumok, így a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeum integrálásával, amelyek prémiumszolgáltatásokat és exkluzív kulturális tartalmakat egyesítenek. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint az emberek szívesebben töltenek el rövidebb időt, egy-egy hosszú hétvégét egy másik városban vagy országban, továbbá elsősorban nem ismeret-, hanem élményszerzésért járnak kulturláisprogramokra, ilyen levek mentén kell kialakítani a programcsomagokat.

Kovács Géza, Vitézy Zsófia, Ókovács Szilveszter, Káel Csaba, Batta András, Rockenbauer Zoltán, Horváth Gergely, sajtótájékoztató, október 24.
Kovács Géza, Vitézy Zsófia, Ókovács Szilveszter, Káel Csaba, Batta András, Rockenbauer Zoltán, Horváth Gergely, sajtótájékoztató, október 24.

A stratégiai terv egyik alapfeltevése, hogy a kulturális szolgáltatások ipara közvetlen és közvetett gazdasági hatásait tekintve az ország egyik sikerágazata lehet. Magyarország kulturális életének továbbélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai koprodukció alakuljon ki, és a terület vezető intézményei szoros együttműködésben dolgozzanak. A Művészetek Palotája ennek az összefogásnak a szellemében folytatja az együttműködést a Zeneakadémiával. Dr. Batta András rektor szerint a fiatal, magyar muzsikusok zenei tehetsége termék is egyben, amit külföldön is jól lehet kamatoztatni és természetesen itthon is folyamatosan láthatóvá kell tenni. „Így valósítható meg a zenei szilíciumvölgy gondolata Magyarországon" - mondta.

A Magyar Állami Operaházzal is folytatódik a jókapcsolat. Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint „bár nem vagyunk egy holdingba szervezve, de a közös ügy összefogásra késztet, egy irányba terel minket. Wagner zenéjének kihozása az Operaházból nemcsak a Müpának, de a műfajnak is jót tett, így nem indítunk el rivális tetralógiát addig, amíg ki nem fut a Budapesti Wagner-napok. Cserébe a Müpa foglalkoztatja a zenekarunkat, énekkarunkat és a szólistáinkat is, sőt, dal- és kamaraesteknek biztosít helyet a Fesztivál Színházban."

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy míg a két szervezet között eddig pusztán korrekt gazdasági együttműködés zajlott, most gyümölcsözőbb kapcsolat jöhet létre. Az eddig befogadó jelleggel funkcionáló Müpával most közösen szervezik többek között a március 18-i Ütős napot, a Gipsy Jazz World Pojektet, Händel Herkules című operájának bemutatóját a Vashegyi György vezette Purcell Kórussal, az Orfeo Zenekarral, valamint a Musik, Musik, Musik című színházi előadást is.

Sajtótájékoztató, október 24.
Sajtótájékoztató, október 24.

Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója a 2012-től a félig vagy teljesen szcenírozott Richard Strauss-operákról beszélt, amelyeket a Müpával közösen hoznak létre, valamint beszámolt arról is, hogy a 2012/13-as évadtól az eddig egymástól függetlenül működő edukációs programjaikat is össze fogják hangolni. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a 32 társulattal való együttműködésükről számolt be és arról, hogy a Müpával való kooperáció több neves, külföldi együttes meghívását teszi lehetővé. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a koncertlátogatók és a kortárs képzőművészet eredetileg kicsi közös halmazának szélesítéséről számolt be. "Az idei szezonban eddig 5000 látgató, míg a tavalyiban 10.000 néző tekintette meg koncertjegyével a kiállításainkat" - mondta.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa 2012-es programjaiból szemezgetve kiemelte Sir Neville Marriner, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly karmesterek, Leonidas Kavakos, Anne-Sophie Mutter hegedűsök érkezését, valamint saját sorozataik közül a Szimfonikus felfedezéseket. A jazz rajongói találkozhatnak többek között Gary Burtonnel és Chick Coreával, és a világzene szerelmeseinek olyan műsorokkal kedveskednek, mint a Desert Slide fellépése. Változatos programok, változatlan minőség és új stratégia jellemzi tehát a Művészetek Palotája 2012/2013-as évadát.