Gerzson

Medveczky Ádám karmestert köszöntötték az Operaházban

2011.10.26. 14:00

Programkereső

Hetvenedik születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám karmestert hétfőn a Magyar Állami Operaházban. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett muzsikusnak az ünnepi alkalomból Ókovács Szilveszter, a dalszínház kormánybiztosa nyújtotta át a rangos Mesterművész elismerést.

"Úgy érzem, hogy a dalszínház aranykorában Medveczky Ádámnak nagy része volt, és hogy a jelen is aranykorként legyen számon tartva, ahhoz szükséges az ő munkája" - fogalmazott Ókovács Szilveszter, aki egyébiránt a karmester volt zeneakadémiai tanítványa. Egy Ferencsik-fotográfiát is átadott az ünnepeltnek, aki felidézte: legtöbbet a hajdani főzeneigazgatótól, Ferencsik Jánostól tanult.

A karmester pálcája - szerencsés esetben - igenis megszólal - vélte a karmester, és állította a hétfői operaházi ünnepségen Bátori Éva és Molnár András, akiknek színpadi munkáját olyan odaadóan segítette. Azt is felidézték az ünnepi esemény alkalmával, amit zongoratanára, Ferenczi György mondott Liszt Ferencről: "Egy művész ne úgy álljon a zenekar és a közönség elé, mint egy elítélt a bírái elé, hanem mint egy pap a gyülekezet elé."

Medveczky Ádám
Medveczky Ádám

Személyes sorsáról pedig így beszélt: "Nem mondhatom, hogy Krőzusként élünk, de normális körülmények között. Ha valamit mégis kívánhatnék a születésnapomon egy jó tündértől: adjon a kultúrának több pénzt."

A július 15-én született karmestert a Fidelio magazin születésnapi interjúval köszöntötte, ami az online felülfetünkön erre a linkre kattintva olvasható. Ebben a cikkben a Kossuth-díjas karmester a Bibliáról és a hitről is beszélt: "Hittel és alázattal láttam el a feladataimat, és mindig magam mögött éreztem egy végtelen erő támogatását, amelynek révén a három állásomat el tudtam látni. A meleg, támogató családi háttér az öt gyerekkel és a nyolc unokával mindig képes volt boldogságra hangolni."

A neves karmesterrel nemcsak az Operaházban találkozhatunk. Október elején például a Savaria Szimfonikusokat vezényelte a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatában. A Győri Filharmonikusok vezető karmesterüket az évadnyitón köszöntötték jubileumai alkalmából. Szeptemberben a Liszt Zongoraversenyen is dirigált, nyáron pedig a Nemzeti Filharmonikusokat vezényelte a martonvásári Beethoven-koncertek egyikén.