Mátyás

Klasszikus zenével ünnepelték a Takarékossági Világnapot

2011.10.27. 13:00

Programkereső

Az október 26-i világnapon az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség rendezvényén Koncz Gábor színművész és a versegyházi Gaudeamus kórus is fellépett.

Az ünnepségen beszédet mondott Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója, Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatója, Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Farkas Tamás, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke is.

MOM Kulturális Központ épület
MOM Kulturális Központ épület

A Takarékpénztárak Világszervezete Nemzetközi Takarékpénztári Intézet néven jött létre 1924-ben, mára pedig 940 Takarékpénztár és bank tagja világszerte. 1924-ben, Milánóban rendezték meg először a Takarékossági Kongresszust a Cassa di Risparmio delle Provincie Lombarde szervezésében, amely a százéves évfordulóját ünnepelte akkor. A kongresszus alkalmával 354 delegált 27 ország hétezer takarékpénztárát képviselte. Amikor a kongresszus október 31-én véget ért, Filippo Ravizza professzor a napot hivatalosan is Takarékossági Világnappá kiáltotta ki. A cél a takarékosság fontosságának szélesebb körű megismertetése volt. Ettől a naptól kezdve mindegyik pénztár és bank ünnepli a világnapot, mely mindegyik intézmény számára hivatalos ünnep. A kongresszuson elhatározták és rögzítették, hogy egy állandó szervezetet hoznak létre, amely "az összes takarékpénztár egymás megismeréséhez előnyös és nélkülözhetetlen".

A veresegyházi Gaumedamus Kórus
A veresegyházi Gaumedamus Kórus

A veresegyházi Gaudeamus kórus 1998-ban alakult, tagjai zömmel pedagógusok és ének-zene tagozaton végzett volt tanítványok. A kórus egy prágai vendégszereplés során nemzetközi versenyen bronz minősítést kapott. A "Gaudeamus" tagja a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, az ország különböző városaiban vannak fellépéseik. 2009-ben karácsony előtt néhány nappal megjelentettek egy CD-t is repertoárjuk legkedvesebb dalaival.