Piroska

Liszt Ferenc születésnapján jártunk

2011.11.05. 07:55

Programkereső

A Régi Zeneakadémián, Liszt Ferenc utolsó budapesti lakhelyén háromnapos fesztivált rendeztek. Kameránkkal Lajkó István koncertjébe pillantottunk bele.

A Liszt Múzeum és Kutatóközpont egész októberre kiterjedő Liszt Fesztivált rendezett, melynek csúcspontja az a háromnapos rendezvény volt, ahol nagyrészt a Zeneakadémián is tanító előadóművészek léptek fel október 21. és 23. között. "A fesztivál fő szála a Faust-megzenésítéseket szövi össze, másik különlegessége, hogy az eddig még kéziratban lappangó, főként Magyarországon őrzött ismeretlen változatok ősbemutatójának szeretne lehetőséget adni. Mivel a koncertek a múzeummal szomszédos kamarateremben lesznek, a hely szelleme "életre kelhet", a művészek néhány művet Liszt egykori szalonjában adnak elő a mester eredeti hangszerein" - nyilatkozta Domokos Zsuzsanna, az intézmény igazgatója. A zenetudós a Fideliónak adott interjújában azt is elmondta, hogy "a résztvevő művészek több generációt képviselnek, és azt hiszem, mindenkinek jóleső érzés, hogy az egykori tanítványok, akik most együtt szerepelnek művész tanáraikkal, majd továbbviszik a tradíciót, ily módon Liszt szelleme töretlenül él tovább az Alma Materben."

Jagyutt Péter Liszt Ferenc emléktortája
Jagyutt Péter Liszt Ferenc emléktortája

A fesztivál végén természetesen születésnapi tortát is felszolgáltak, ami a balassagyarmati mestercukrász, Jagyutt Péter alkotása.  A sütemény zenetanárok, művészek segítségével a zeneszerző vélt ízlésvilága alapján lett összeállítva. Így került a tortába szekszárdi kadarka, rozmaring és meggy. Liszt kedvenc virága az ibolya volt, ami cukordísz formában került a zongora formájú süteményre. Az édesség egész évben kapható a balassagyarmati Jagyutt Cukrászdában egészben és szeletben is. (Ínycsiklandó videó a készítésről itt tekinthető meg.)

De visszatérve a zenére, íme Kelemen Barnabásék és Lajkó István október 23-i koncertjéből egy kis audiovizuális ízelítő: