Géza

Kohán István olaszországi sikere

2011.11.08. 11:16

Programkereső

Két kategóriában két díjat is hazahozott a carlinói Nemzetközi Klarinétversenyről az ifjú muzsikus.

A három fordulós felnőtt kategóriában ötven versenyző indult, ahonnan a harmadik díjat és 350 eurót sikerült elhozni. Az öt csoport közül Kohán a klarinét és vonósnégyes  kategóriában is indult, ahol két forduló után a második legjobbnak bizonyult. Az október 27. és 30. között rendezett, mintegy 9000 euró összdíjazású verseny zsűrijének elnöke Paolo Beltramini volt.

Kohán István
Kohán István

A versenyre való felkészülésben Kohánnak ifjú japán felesége, Suzuki Reiko volt segítségére, aki Japánban Berkes Kálmánnál tanult, Magyarországon Kovács Bélánál diplomázott. A sikeres megmérettetés után azonban nincs pihenő, mert még az olaszországi verseny alatt érkezett a továbbjutás híre egy franciaországi verseny CD-s válogatójáról.

Kohán Istvánnak nem ez volt az első kiemelkedő eredménye. 2009-ben megnyerte a Nemzetközi Klarinétos Szövetség versenyét, ami után a Selmer cég magyarországi művésze lett. 2010-ben újabb versenyen bizonyította tehetségét, a Krsko-i Nemzetközi Klarinétversenyen III. díjas lett. 2010 tavaszán alkalma nyílt előadni Messiaen híres kvartettjét Baráti Kristóf, Várdai István és Fülei Balázs partnereként. Számos mesterkurzuson vett részt, így Jörg Widmann, Florent Heau, Josias Just, Berkes Kálmán, Balogh József és Kovács Béla óráin tökéletesítette tudását.