Alfréd

Libor Pesek az NFZ-vel

2011.11.08. 17:00

Programkereső

November 8-án a budapesti Müpában, 9-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban vezényel az egyik legismertebb cseh karmester.

A műsorban Smetana Hazám című ciklusa hangzik el, mely hat szimfonikus költeményből áll. A Vysehrad Prága ősi várának régi dicsőségét idézi meg, a Moldva pedig Prága folyójának útját festi le, amint elhalad egy erdei vadászat és egy parasztlakodalom mellett, aztán a tündérek táncolnak a parton a holdfényben, majd a folyó eléri a  Szent János zuhatagot s végül Prágát, Vysehrad várát is. A Sárka régi legendát elevenít fel: az őrjöngő hősnő, szerelmi csalódása után bosszút esküszik az egész férfinem ellen. Egy fához kötözteti magát, s amikor Ctirad lovag megpillantja, azonnal szerelemre lobban iránta. Sárka álomitallal kábítja el a lovagot és kíséretét, s a kürtjelére elősereglő amazonokkal mind egy szálig legyilkolja az alvó férfiakat. A Cseh erdőkön és mezőkön után következő ötödik és hatodik darab a huszita harcosoknak állít emléket, akiknek a legfontosabb központja volt Tábor, s akik a legenda szerint Blaník hegyére vonultak vissza, és ott mély álomban várnak arra, hogy ismét hazájuk szolgálatára lehessenek.

Libor Pesek
Libor Pesek

Libor Pešek több mint ötven éves karmesteri karriert tudhat magáénak, jelenleg a Prágai Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (RLPO) tiszteletbeli karmestere. A mai napig rendszeresen koncertezik saját zenekaraival és  az RLPO-val. Olyan  zenekarokkal dolgozott együtt világszerte mint a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic, a BBC Symphony Orchestra, a La Scala, az Osloi Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, a Dán Rádió Szimfonikus Zenekara, a Royal Stockholm Philharmonic, a Drezdai Staatskapelle. 1996-ban II. Erzsébet királynő Libor Pešeket a Brit Birodalom lovagjává ütötte.