Aladár, Álmos

Liszt Ferenc utolsó napjai

2011.11.09. 10:45

Programkereső

Ismerje meg a zeneszerző utolsó napjait növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján!
Liszt Ferenc utolsó napjai
Liszt Ferenc utolsó napjai

"Bárcsak ne itt érne a halál!" - Miután Bayreuthban ágynak dőlt, Liszt Ferenc ezt a kétségbeesett óhajt ismételgette, s érezte, mi vár rá. Utolsó napjait egy bérelt szobában kellett végigszenvednie, szemközt a Wahnfrieddel, lánya, Cosima és néhai veje, Richard Wagner házával. Hozzá nem értő orvosok vették körül, Cosima pedig jóformán ügyet sem vetett kínlódására - Lina Schmalhausen, a bennfentes szemtanú leírása szerint Liszt haláltusáját közöny és méltánytalanságok tették még fájdalmasabbá. Schmalhausen Liszt növendéke, ápolója és bensőséges segítőtársa volt, s naplójában nagy érzékletességgel beszélte el mesterének betegségét és halálát. Alan Walker közreadásában most először olvasható teljes egészében e megdöbbentő beszámoló 1886 végzetes nyaráról.

Walker, akinek háromkötetes Liszt-életrajzával a Time értékelése szerint más "aligha vetekedhet", leszögezi: "Akit egy kicsit is érdekel Liszt Ferenc élete és életműve, azt mélyen meg fogja rendíteni Schmalhausen beszámolója a mester végnapjairól." Mivel leplezetlenül ír az ellenséges közegről, az orvosi műhibákról és a család közönyéről, a napló korabeli közzététele szóba sem jöhetett. A huszonkét éves Schmalhausent a zeneszerző barátainak és bizalmasainak körében egyébként is sokan gyanakvással figyelték, s így az életrajzok zöme megszépítve, igen pontatlanul számolt be Liszt haláláról.

A nyolcvanegy oldalas kézírásos naplót - melyből részletet a Fidelio is közölt - Alan Walker bőséges jegyzetanyagával és bevezetőjével, korabeli illusztrációkkal ellátva adjuk közre. A Prológus fontos háttérinformációkat nyújt Liszt Ferencről és Lina Schmalhausen naplójáról, míg az Epilógus a temetés részleteit, illetve a Liszt földi maradványait illető visszásságokat foglalja össze.

Alan Walker a zenetudomány professor emeritusa (McMaster Egyetem, Kanada), számos könyv szerzője - ezek közül kiemelendő a háromkötetes, mindmáig legalaposabb Liszt-életrajz, mely magyarul is olvasható. A szerző elnyerte az angol Királyi Filharmóniai Társaság díját, 1995-ben pedig a nagyszabású Liszt életrajz elismeréseként a magyar köztársasági elnök Pro Cultura Hungarica emlékéremmel tüntette ki. A Park Kiadó által megjelentetett napló magyar kiadásának fordítója Fejérvári Boldizsár, szaklektora a Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója, Eckhardt Mária.

Kérdésünk: Ki a főszereplője az idén decemberben bemutatandó, Liszt Ferenc utolsó napjait feldolgozó Utolsó rapszódia című filmnek?

A helyesen válaszolók közül öten lehetnek tulajdonosai a Liszt Ferenc utolsó napjai című kötetnek.