Zsuzsanna

Stefan Englert a Fesztiválzenekar új ügyvezető igazgatója

2011.11.10. 10:19

Programkereső

Az új vezető a nyugalomba vonuló Körner Tamás utódja 2012. január elsejétől. Az ügyvezető helyettesévé Erdődy Orsolyát nevezték ki.

A BFZ Kuratóriuma, Marschall Miklós elnök, Fischer Iván zeneigazgató és a zenekar valamennyi művésze és munkatársa köszöni Körner Tamásnak 20 éves odaadó munkáját - áll a zeneigazgató MTI-hez eljuttatott közleményében. Körner Tamás a jövőben tanácsadóként vesz részt a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában.

"Büszke vagyok, hogy két évtizeden keresztül részese lehettem a BFZ egyedülálló sikertörténetének, ahogy ez az új együttes a világ egyik legjobb zenekarává fejlődött. Meggyőződésem, hogy Stefan Englert és Erdődy Orsolya megbízása kiváló döntés, a BFZ újabb sikeres korszak előtt áll" - idézi a közlemény Körner Tamást.

CC892D71-5A1F-4B17-BC47-EADDD0AAEBB4

A kuratórium elnöksége egy évet szentelt annak, hogy megtalálja Körner Tamás utódját, és a folyamat végén úgy döntött, hogy Stefan Englertet nevezi ki ügyvezető igazgatónak. A testület úgy érzi, hogy sikerült olyan nagyra becsült zenekarvezető szakembert találnia, akire "boldogan" rábízhatja a Budapesti Fesztiválzenekar vezetését és rendkívül jelentős nemzetközi tevékenységének irányítását. Englert munkáját igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya segíti majd, aki ezentúl a Budapesti Fesztiválzenekarnál kamatoztatja a magyar kulturális életben szerzett széleskörű tapasztalatait.

"A művészi munkához első rangú menedzselés is hozzátartozik. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben is jó kezekben lesz a kiváló zenekar rendkívül sikeres tevékenysége" - idézte a közlemény Marschall Miklóst, a BFZ kuratóriumának elnökét. Englert elsősorban a zenekar stratégiai tervének megvalósításáért és az egész szervezet működtetéséért lesz felelős. Igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya elsősorban a zenekar hazai tevékenységét és kapcsolatait ápolja.

Stefan Englert Németországban született, tanulmányait a Hamburgi Egyetem filozófiai karán végezte. 1999-től a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválnál dolgozott. Három évvel később kinevezték az ott működő tekintélyes Zenekari Akadémia és ifjúsági zenekar élére. Ebben az időszakban jelentős tapasztalatokat szerzett zenekarvezetés terén, a fesztivál zenekarát számos nemzetközi turnéra vitte. 2009-ben kinevezték a kiemelkedő német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok menedzserének.

Erdődy Orsolya német irodalom, politológia és kulturális menedzsment tanulmányokat folytatott Budapesten, Saarbrückenben és Rómában. A Németországban rendezett magyar kulturális évad irányítása után 2008-ban kinevezték a KLASSZ Zenei Iroda élére. Nevéhez fűződik a Haydn Bicentenárium, az Erkel-, Mahler- és Liszt-jubileumok megrendezése. Emellett a Danubia Ifjúsági Zenekarnál dolgozott és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar elnöke volt.