Edina

Elkelt Lorin Maazel hegedűje

2011.11.11. 14:13

Programkereső

Egymillió dollár feletti összeget adtak egy internetes árverésen az amerikai karnagy 1783-ból származó Guadagnini-hegedűjéért.
Lorin Maazel
Lorin Maazel

A licitet a Tarisio aukciósház szervezte, a névtelenségbe burkolózó vevő egymillió nyolcvanezer dollárt adott a hangszerért - közölte a New York-i és londoni székhelyű árverési ház. A ritka hegedűért kapott összegből a castletoni fesztiválon részt vevő fiatal zenészeket segítik. A Virginia állambeli eseményt Lorin Maazel hívta életre 2009-ben. A karnagynak ott van birtoka. "Tizenöt évesen játszottam először a Guadagninin, azóta a legközelebbi barátom volt" - jelentette ki a zenész az árverés előtt. Hozzáfűzte azonban, hogy boldog, mert fiatal tehetségeket segíthet az eladás révén.

A Tarisio június 20-án rekordot jegyezhetett fel: 15,9 millió dollárért árverezte el Lady Bluntot, azaz egy 1721-ből származó Stradivari-hegedűt, amely egy japán alapítvány birtokában volt. A befolyt összeggel a márciusi pusztító földrengés és szökőár károsultjain segíttették. A vevő kiléte azóta sem ismert.