Fábián, Sebestyén

Fidelio Klasszik: Medveczky Ádám, Kulka János, Palya Bea

2011.11.11. 07:44

Programkereső

A Fidelio Klaszik november 12-i adásában megszólal Lukács Miklós, Hollerung Gábor, Simon Kornél és Ókovács Szilveszter is.

December 5-én különleges hangversenyt ad a Budafoki Dohnányi Zenekar a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Klasszik Rádió 92.1 által szervezett koncerten a filmzene-irodalom legjavából csendülnek fel dallamok. A koncerten közreműködnek Tóth Vera és Vásáry André. A Cinemusic különlegessége lesz az is, hogy a zenékhez készült kisfilmek, élő klipek élményszerűen mutatják meg a film és a zene kapcsolatát. A különleges koncertről Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetőjét kérdeztük.

Ribizliálom címmel október elején jelent meg Palya Bea önéletrajzi kötete. Az intimen kitárulkozó könyvben a fiatal énekes rövid esszékben mesél magáról, az életét körülölelő zenéről, szerelmekről, barátságokról, utazásairól és nem utolsósorban útkereséseiről és kudarcairól egyaránt.

Palya Bea: Ribizliálom
Palya Bea: Ribizliálom

Hetvenedik születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából Medveczky Ádám karmester nemrégiben átvehette a Mesterművész elismerést a Magyar Állami Operaházban. A ma is rendkívül aktív karnagyot arra kértük, hogy néhány emlékezetes zenei és magánéleti történetet kiragadva meséljen az elmúlt évtizedek kiemelkedő pillanatairól. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett muzsikus, az Operaház Örökös tagja világéletében szerette a nagy feladatokat, így örömmel számolt be nekünk nemcsak a múltról, de jövőbeni vállalásairól is.

Századik alkalommal játssza az Esőembert az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban november 18-án. Kulka János az elmúlt 99 előadás tapasztalatairól és arról mesélt, hogy az autizmussal élők hogyan fogadják be a produkciót.

Esőember - Kulka János
Esőember - Kulka János

Lukács Miklós cimbalomművész vehette át múlt héten az AEGON Művészeti Társdíjat. Az elismerés szabályai szerint a kurrens év AEGON Művészeti Díj kitüntetettje, jelesül idén Esterházy Péter nevezheti meg a társdíjazottat. Kíváncsiak voltunk, hogy maga a díjazott hogyan értékelte az írófejedelem gesztusát, illetve a cimbalomművész hogyan ismerkedett meg Esterházy Péterrel.

Mint arról már az elmúlt hetekben beszámoltunk, a komolyzenei világ legkeresettebb és legkiemelkedőbb bel canto tenorja lép fel november 28-án a budapesti Operaházban. Juan Diego Florez, bár még csak 38 éves, már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét, valamint számos Donizetti-, Bellini-, Verdi- és Puccini-operában is hallhatta már a közönség világszerte. Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosával arról beszélgettünk, hogy egy olyan világsztárnak, mint Juan Diego Florez, kijárnak-e bizonyos előjogok a színpadon, illetve hogy vajon vannak-e sztárallűrjei a perui tenornak.

Simon Kornél
Simon Kornél

Magyarországon még soha nem mutattak be gyerekdarabot jeltolmácsolva hallássérült gyerekeknek. Erre először a Centrál Színházban kerül sor november 13-án a 90 decibel projekt keretében. A mesejáték különlegessége, hogy a közönség döntései következtében minden előadás alkalmával máshogy alakul a történet fonala. A Hang-villa titka rendezője a Centrál Színház tagja, Simon Kornél, az előadás szereplői Kovács Vanda, Schmied Zoltán, Andrádi Zsanett, Vári-Kovács Péter, Papp János és Mészáros András. Bödök Ilona és Nagy Adrienne jeltolmácsok nem csupán közvetítik a szöveget, hanem az előadás részeivé válva kiegészítik a színpadi történéseket. Simon Kornél, a produkció rendezője azt mondja: a jeltolmácsok kiváló színészi képességekkel rendelkeznek, így olyan, mintha egyfajta balett kísérné az egyes jeleneteket, ekképpen az előadást gazdagítja a jelenlétük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.