Zsuzsanna

Liszt Sanghajban is népszerű

2011.11.11. 17:21

Programkereső

Nagy sikert aratott a Liszt Ferenc Kamarazenekar csütörtök este Sanghajban, a zeneszerző születésének 200. évfordulójára emlékező helyi rendezvénysorozat zárókoncertjén.

A kelet-ázsiai országban általánosságban viszonylag keveset tudnak a magyar zenéről, de Liszt nevét ismerik, és kedvelik a darabjait - ő talán az egyetlen magyar zeneszerző, akit a nem zeneértő réteg is hazánkhoz tud kötni. A közönséget komolyzenei rendezvényre becsalogatni nem egyszerű dolog a 20 milliós városban: az emberek elfoglaltak, a közlekedés nehéz, és nincs kialakult kultúrája a koncertre járásnak. A hallgatóság el is van kényeztetve, hiszen Sanghajt a világ legnagyobb nevei látogatják folyamatosan, és komoly erőfeszítésbe kerül, hogy egy kis ország sikerrel vegye fel a versenyt az ismertebb, történelmileg már régóta jelenlévő országokkal.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar rendkívüli hozzáértéssel, könnyedséggel játszotta Liszt, Bartók és Brahms darabjait a csütörtöki hangversenyen, amelyen részt vett a zenekart Sanghajba meghívó Kína-Sanghaj Nemzetközi Művészeti Fesztivál frissen kinevezett igazgatója is. A fellépést a magyar külügyi tárca támogatta. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját három kiemelt rendezvénnyel ünnepelte a város: születése napján, október 22-én Vu Ji-kang (Wu Yigang) kínai zongorista játszott Liszt-darabokat, 30-án pedig Vásáry Tamás vezényelte a Liszt dallamait játszó Sanghaji Filharmonikus Zenekart, valamint ő maga zongorázott is. A megemlékezés-sorozatot a csütörtök esti koncert zárta.