Ágnes

Tisztikeresztet kapott a Takács Kvartett

2011.11.15. 16:55

Programkereső

Koncertet adott vasárnap a washingtoni magyar nagykövetségen a Takács Kvartett, az esemény végén a világhírű zenekar négy tagja átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

A kitüntetést Bartók Béla és Kodály Zoltán zenéjének magas színvonalú, autentikus előadásmódjáért, a magyar zeneművészet hírnevének öregbítéséért, a magyar népzene népszerűsítéséért, valamint a nemzetközi komolyzenei kritika által is elismert, kiemelkedően sikeres kamarazenei teljesítményéért adományozta Schmitt Pál köztársasági elnök. Az elismeréseket Szapáry György nagykövet nyújtotta át a Takács Quartet jelenlegi tagjainak: Edward Dusinberre elsőhegedűsnek, Schranz Károly másodhegedűsnek, Geraldine Walther brácsásnak és Fejér András csellistának.

Takács Quartet
Takács Quartet

A vonósnégyest 1975-ben alapította a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia négy hallgatója, Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. Az együttes 1983 óta a Coloradói Egyetem rezidens kamarazenekara. A számos rangos elismeréssel, egyebek között Grammy-díjjal, a BBC Music Magazine és a Gramophone magazin díjaival kitüntetett vonósnégyes (áprilisban is jelölték őket) évente kilencven koncertet ad világszerte, és állandó tagja az Aspeni Nyári Fesztiválnak, valamint a Santa Barbara-i Zeneakadémiának.