Alfréd

Francia kóruszene a Capella Silentiummal

2011.11.27. 08:00

Programkereső

Az énekegyüttes december 4-i koncertjén a francia a cappella zene legszebb alkotásait szóltatja meg az Erzsébetvárosi Közösségi Ház dísztermében.
Capella Silentium
Capella Silentium

A reneszánsz zene két óriása, a francia líra dallamát kompozícióiban is megőrző Sermisy, valamint Janequin emblematikus művei mellett a 20. századi visszatekintő-újító Debussy chansonjai és Poulenc Szajna-parti levegőt árasztó miniatűrjei is felcsendülnek a Capella Silentium következő koncertjén. A műsorban elhangzik továbbá a liturgikus extázis nagymestere, Messiaen időtlen zenéje, a méltatlanul elfeledett kiváló kórusszerző, Florent Schmitt költői tétele Ronsard szerelmes versére, valamint Vass Lajos Verlaine-megzenésítése 1968-ból. Az énekelt művek mellett a francia barokk szürke eminenciásának, a Minden reggel című filmből is ismert Jean de Sainte-Colombe-nak viola da gambára írt alkotásai Regős Júlia és Szilágyi Attila közreműködésével szólalnak meg. A hangversenyre a belépés ingyenes.

A Capella Silentium 2009 októberében Várkonyi Tamás vezetésével alakult. Tagjai között egykori és jelenlegi zeneakadémisták, konzervatóriumi és bölcsész hallgatókat egyaránt megtalálhatók. A fiatal énekesek évadonként rendszerint három koncertet mutatnek be, melyek műsorait zenetörténeti témák köré építik fel. 2010 novemberében a Capella Silentium a legfiatalabb kórusként nyerte meg kategóriáját a Nemzetközi Schubert Versenyen Bécsben. Ugyanitt a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat is megszerezte és nagydíjas versenyre is továbbjutott. Az énekegyüttes kvalitásairól ízelítőt kaphatnak a Fidelio Capella Silentium témaoldalából és az együttes bemutatkozó kisfilmjékből.

Capella Silentium: A francia kórusmuzsika színei

2011. december 4. 18:00 - Erzsébetvárosi Közösségi Ház

Sermisy, Janequin, Debussy, Schmitt, Poulenc, Messiaen, Vass Lajos és Sainte-Colombe művei