Alfréd

A diótörő – ahogy még nem volt

2011.11.28. 11:11

Programkereső

Marika, Drosselmeyer, az Egérkirály, Stahlbaum tanácsos és persze maga Diótörő herceg, Cukorország, karácsonyfa, ajándékdobozok. Egyszóval a Karácsony elengedhetetlen zenés színházi kelléke, a csodálatos Diótörő.

A tradicionális mű a Művészetek Palotájában kitágított játéktérben valósul meg, megszólal a teljes Csajkovszkij-partitúra a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangszerein, a rendező Novák János alapkoncepciója pedig azt 1892-es eredeti, látványosságra törekvő előadási szándékhoz igazodik.

Diótörő, 2011. december
Diótörő, 2011. december

Egy-egy szereplőnek élő, báb-, esetenként óriásbábos megfelelője is lesz. Orosz Klaudia tervei alapján a színpad bal oldalán áll a karácsonyfa: világítás nélkül fehér kúp, amely képes arra, hogy megnőjön, belső fények ékítik, havazáskor újra kifehéredik. Gombnyomásra átváltozik Cukor-ország vártornyává, majd újra vissza karácsonyfává. Az erkélyen egy óriási óralap, mely később szárnyakat növesztve bagollyá változik. Olykor rávetül a színész Drosselmeyer képe. Ilyen és ehhez hasonló csodák, egy új köntösben megelevenedő klasszikus karácsonyi történet.

Maszkok, óriásbábok, 3D-s animált képek, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház művészei várják a kicsiket és a nagyokat december 21-én este, valamint 28-án délelőtt és este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

www.mupa.hu