Bernadett

Lendvay és Vukán a Gramofon-életműdíjas

2011.11.28. 16:39

Programkereső

A Gramofon - Klasszikus és Jazz című folyóirat tizenegyedik alkalommal adja át díjait ma este a Budapest Jazz Clubban, további öt kategóriában.
60949427-4BB0-4BC5-8C19-59FA24B9D2AF

Lendvay Kamilló Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Erkel-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára több mint fél évszázados, kiemelkedő jelentőségű zeneszerzői és pedagógiai munkásságáért, valamint töretlen alkotókedvéért kapja a Magyar Klasszikus Életmű Díjat.

A Magyar Jazz Díjat Vukán György Erkel-, Balázs Béla-, Emerton- és Artisjus-díjas zongoraművész-zeneszerző hat évtizedes zongoraművészi pályájáért, valamint ötvenhat lemezkiadványt, több mint százötven filmzenét, három operát, százötven zsoltárt és száznál is több dzsesszkompozíciót magában foglaló zeneszerzői életművéért veheti át. A díjkiosztó utáni koncerten Vukán György a Vukán Trió másik két tagjával lép majd színpadra: Pecek Lakatos Krisztián nagybőgőzik és Balázs Elemér dobol.

A két fődíj mellett még öt további kategóriadíjat osztanak ki ma este: mindkét műfajban díjazzák az év legjobb hazai és külföldi hanglemezét, valamint a legjobb DVD-produkciót is.

Az év magyar klasszikus hanglemeze az Amadinda Ütőegyüttes John Cage Ütőhangszeres művek, utolsó kötet (1973-1991) című felvétele. Az év külföldi klasszikus hanglemeze az Ombra Cara - Georg Friedrich Händel áriái című album lett Bejun Mehtától (ének) és a Freiburger Barockorchestertől (karmester: René Jacobs). Az év magyar jazzlemeze Szakcsi Lakatos Béla Live at the Budapest Jazz Club című felvétele. Az év külföldi jazzlemeze a Metropole Orkest és Vince Mendoza Fast City című CD-je. Az év DVD-produkciója Verdi Rigolettója Diana Damrau, Juan Diego Flórez és Zeljko Lucic előadásában, Fabio Luisi vezényletével, Nikolaus Lehnhoff rendezésében.

Vukán György
Vukán György

Az idei Gramofon-díjak odaítélésekor a zsűri a folyóirat 2010 téli, 2011 tavaszi, 2011 nyári és 2011 őszi számában elemzett lemezekből, összesen 384 kiadványból válogatott, ami a magyarországi hanglemezpiac méretét és sajátosságait ismerve nagyon bőséges kínálatnak mondható - mutatott rá Retkes Attila főszerkesztő.

A magyar bírálók munkáját egy nemzetközi tanácsadó testület is segíti. Mint Retkes Attila felidézte, 2001 és 2009 között tagja volt a Midem Classical Awards nemzetközi klasszikus zenei díj zsűrijének, 2010 óta pedig ennek jogutóda, az International Classical Music Awards zsűrijének állandó tagja. Zsűritag társai még évekkel ezelőtt elvállalták: különös figyelemmel kísérik a magyar kiadású hanglemezeket, és a Gramofon-díj zsűrije számára javaslatokat, ajánlásokat fogalmaznak meg. Így történt ez 2011-ben is. A végső döntést azonban a Gramofon főszerkesztőjéből, főszerkesztő-helyetteséből, valamint főmunkatársaiból álló zsűri hozta meg.
A Gramofon-díjat 2001-ben hozták létre, akkor a Magyar Klasszikus Életmű Díjat Eötvös Péter, a Magyar Jazz Díjat Oláh Kálmán kapta. A Gramofon-díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai elismerés, amely a klasszikus zene és a dzsessz műfajában tevékenykedő művészek elismertségének, társadalmi megbecsültségének visszaállítását szolgálja.