József, Bánk

Zene-közelben

2011.12.01. 09:00

Programkereső

Csiba Lajos és Juhász Előd műsora szombat délutánonként hallható a Magyar Katolikus Rádióban.

Hosszú évekig a Petőfi Rádió egyik legnépszerűbb műsora volt a Zeneközelben. Alcíme sok mindent elárul: Újdonságok, régiségek; különlegességek, aktualitások; művészek és művek - villanófényben. A Zeneközelben személyes hangú, kötetetlen élő műsor mindarról, ami aktuális, sokakat érdekel - legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz vagy popesemény, lemez, könyv... Lényege a nyitottság: zenéről, zenészekről, lehetőleg érdekesen és sokakhoz szólóan.

Magyar Katolikus Rádió
Magyar Katolikus Rádió

A műsorsorozat 2011 augusztusától indult újra a Magyar Katolikus Rádióban. Némileg módosult címével - Zene-közelben - ugyanezt a koncepciót követi: műfajkorlátoktól függetlenül hallhatunk mindarról, ami a levegőben van a zenével kapcsolatban. A korábbiakhoz képest annyi változás azért van, hogy a legrangosabb vendégek esetében lazább az időkorlát, így hosszabb, mélyebb beszélgetések is kialakulhatnak.

A Zene-közelben néhány perces mozaikjait sokszor nem választják el élesen, azok "sokkhatást" kiváltva követhetik egymást. Ez kétélű megoldás, mert nem veszi tekintetbe, hogy a hallgató ráállt egy bizonyos zenei "hullámhosszra", viszont éppen meghökkentő hatása miatt lehet érdekes. Hogy mindez esetleg nyugtalanító hatású? Lehet, de a szerkesztők remélik, hogy a zenetöredékekkel nem riasztják el a közönséget, hanem felkelthetik kíváncsiságukat a teljes darab iránt.

A műsor készítői bíznak abban, hogy a zene és általában a művészetek szeretete, jobbító hatása így még hatásosabban érvényesülhet, hiszen céljuk változatlan: megéreztetni a zene színességét, szépségét, hatóerejét, mert hiszik, hogy - Leonard Bernstein szavaival - az igazi zene megérinti bensőnket, gyógyít és felemel.

Zene-közelben
Élő adás: szombat délutánonként 15:34-16:30 között
Magyar Katolikus Rádió, Budapest FM 102.1 MHz
Szerkesztő-műsorvezetők: Csiba Lajos és Juhász Előd