Konrád

Fidelio Klasszik: Rost Andrea, Presser Gábor, Winkler Nóra

2011.12.23. 09:33

Programkereső

A Fidelio Klasszik karácsonyi, december 24-i adásában megszólal még Kollár Péter Erik és Tóth Gergely is.

Két héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Rost Andreának december elején újabb lemeze jelent meg: Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből címmel. Ezen a CD-n a világhírű szoprán olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője. A mostani adásban megtudhatják, hogy Rost Andrea elképzelhetőnek tartja-e, hogy az imént felsorolt örömzenészek, a "hivatalos", vagyis az operaénekesi életében is szerephez jussanak, illetve hogy a művésznő a közeljövőben gondolkodik-e egy rendhagyó (hangos)könyv megírásán. A Rost Andreával készült interjú írott változata itt olvasható.

Rost Andrea: Pannon Dalok
Rost Andrea: Pannon Dalok

38 Parti Nagy-vers Presser által megzenésítve 73 percben - CD a könyvben. Presser két éve kezdett foglalkozni Parti Nagy verseivel: a Szódalovaglás, az Esti kréta és a Grafitnesz című kötetekből maga válogatta a végül teljes CD-nyi szöveganyagot. Dalokat írt, de - de Parti Nagy verseihez hasonlóan - többségük nem követi a hagyományos dalforma szabályait, ott billegnek a "dalhatáron". A kötetben a lemez dalainak teljes szövege olvasható, a már régebbi, kötetben megjelent versek egyikét-másikát a munka során Parti Nagy újra vagy továbbírta, sőt, a könyv két publikálatlan szöveget is tartalmaz. Emellett Parti Nagy maga szerkesztette és lábjegyzetelte a kötetet. Az extra hosszúságú CD-n a dalokat a szerző, Presser "adja elő", ám néhány dalban Falusi Mariann, Szalóki Ági, Váczi Eszter, Bíró Kriszta, Novák Péter, Rácz Zoltán, a Csík zenekar a szólista, Závada Pál fütyül, s Parti Nagy is mond-suttog pár szót, verssort. A képeket, fotókat is tartalmazó könyv grafikai terveit saját és Presser Gábor fotóinak felhasználásával Vető Gábor készítette.

Rutinglitang
Rutinglitang

Ki ne gondolkodott volna még el azon, hogy milyen lenne párhuzamos életeket élni, nem metafizikai értelemben, hanem szó szerint - egy napon többféle szerepet, más és más hivatást, ha úgy tetszik, személyiséget ölteni, hm?! Érdekes lenne reggel rádiós műsorvezetőként, délelőtt lapigazgatóként, este pedig mondjuk egy jelentős árverés vezetőjeként színre lépni. A többségünk fejében még a gondolat is torzó marad, mert ez így felsorolva is elég kimerítően hangzik. Vannak azonban olyanok, akik ezt másként élik meg, pontosabban: megélik. Közéjük tartozik Winkler Nóra. A legtöbben a Kultúrházból ismerik, pedig ez a mosolygós lány az előbb felsorolt hivatások mindegyikét gyakorolta az elmúlt években - ha nem is mindet egy napon. Akik már megvásárolták vagy látták a kötetet, azoknak nem árulunk el nagy titkot, hogy Winkler Nóra ezeket az élményeit összegyűjtötte és Csillagtúra címmel megjelentette.

Winkler Nóra: Csillagtúra
Winkler Nóra: Csillagtúra

A HungarOperett Társulata gőzerővel készül a december 30-i előszilveszteri gálaműsorára. A zenés-táncos est első részében a legnépszerűbb operettek, a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák csendülnek fel a pesti Orfeum Club színpadán.  A műsor második felében az orfeumok miliőjét idézik meg a HungarOperett sztárjai, valamint az Orfeum állandó fellépői. Az Operett gálán a Kék Duna Szalonzenekar működik közre. Az est további részleteibe Kollár Péter Erik, a HungarOperett alapítója és művészeti vezetője avatja be a hallgatókat.

Tóth Gergely, a Kimeraproduction vezetője a 3D-technikáról, utómunkáról, a mozi- klipvilágról is megosztotta velünk nézeteit.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.