Konrád, Tivadar

Stradivari-másolat CT-vel

2011.12.25. 08:00

Programkereső

Egyedülálló hegedűkópiát készített el egy amerikai kutatócsoport CT (komputeres tomográfia) segítségével. A projektről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves közgyűlésén számoltak be.

"A komputeres tomográfia egyedülálló betekintést nyújt a történelmi tárgyak belsejébe, lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk elkészítésének mesterfogásaival. Ily módon a CT-felvételek alapján lehetővé válik e tárgyak hihetetlen pontossággal való újraalkotása" - olvasható a BBC News hírei között. Steven Sirr, a Minnesotai Egyetem radiológiai intézetének docense egy 1704-es Stradivari-hegedű, a Betts Stradivarius elkészítése során két hegedűkészítővel is együttműködött. A radiológus 64-szeletes CT-vel ezernél több felvételt készített, majd a képeket olyan sztereolitográfiai fájlokká konvertáltak, melyeket már képes beolvasni a komputer vezérelte CNC-gép. Ennek a technológiának a segítségével faragták ki a hangszer alkotórészeit, amit később manuálisan illesztettek össze, végül pedig lelakkozták.

Az 1704-es Betts Stradivarius CT-felvétéle alapján 3D-s videó is készült
Az 1704-es Betts Stradivarius CT-felvétéle alapján 3D-s videó is készült

"A felvételek segítségével állapítottuk meg például a faanyag tömörségét, a lemezek vastagságát, a hegedű elkészítésekor pedig még azokat az apró változásokat is figyelembe vettük, melyek az elmúlt 300 évben végbementek a fában, például a kialakult apró deformitásokat, parányi repedéseket." -jegyezte meg a radiológus, majd hozzátette, a replika hangja rendkívüli módon hasonlít az eredeti hangszeréhez. "A hangszer újraalkotásával több célunk is volt - egyrészt szerettünk volna közelebb kerülni a Stradivarius-hegedűk titkához, másrészt pedig elérhetővé tenni a kópiákat fiatal hegedűművészek számára, akik nem tudják megfizetni az eredetit" - magyarázta Steven Sirr.

Az eredeti és a kópia összehasonlítása a munkafolyamat során
Az eredeti és a kópia összehasonlítása a munkafolyamat során

A New York-i Julliard School dékánja, Ara Guzelimian rendkívüli lelkesedéssel fogadta a projektet: "Minden vonóshangszeren játszó fiatal zenész a főiskola elvégzése után óriási gondba kerül, hogy honnan szerezzen olyan hegedűt, amely a szólókarrierhez szükséges. Számukra óriási segítséget jelentene, ha a mostani ár töredékéért juthatna kiváló hegedűhöz" - emelte ki a dékán.