Béla

Megjelent Macujev Liszt-lemeze

2011.12.29. 19:19

Programkereső

New York után a napokban Moszkvában is bemutatták Gyenyisz Macujev Liszt-albumát, melyen két olyan mű is szerepel, amely legutóbbi, budapesti koncertjén is elhangzott a Művészetek Palotájában.

A moszkvai lemezbemutatón Gyenyisz Macujev elmondta, hogy pályája kezdete óta kedvenc zeneszerzője Liszt Ferenc. Az történt ugyanis, hogy 1998-ban, amikor a Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt elindult, a döntőben a Rahmanyinov-mű helyett Liszt I. zongoraversenyét játszotta és egyértelmű győzelmet aratott.

"Hihetetlen jelenség volt, egészen más, mint amilyennek a legtöbb ember látja. A virtuóz felületes bélyegét ragasztották rá. A Haláltáncot különös, furcsa zenének tartják, én viszont az egyik legunikálisabb opusznak tartom, rendkívüli energiájú alkotásnak. Lisztnek több művét alábecsülik. Nem akarom bebizonyítani, hogy milyen mély zeneszerző. Egyszerűen csak ajánlom: hallgassák Lisztet!" - olvasható a világjáró zongorista honlapján.

Gyenisz Macujev
Gyenisz Macujev

Macujev hozzátette: sok éve beszéltek Mihail Pletnyovval egy Liszt CD-ről, számára csakis az Orosz Nemzeti Zenekar jöhetett szóba. Ragaszkodott ahhoz is, hogy az eredetileg színházi bevezető zenének készült, Gluck Orfeusz és Euridiké című operája által ihletett szimfonikus költeményt is felvegyék. "Ritkán játszott darab. Biztos vagyok benne, hogy még azok a hallgatók is találnak benne új szépséget, akik ismerik a kompozíciót" - jegyezte meg a zongoraművész.

A CD-re ezen kívül a Macujev karrierjét elindító I. zongoraverseny és a Haláltánc került. A Moszkvai Konzervatórium nagytermében rögzített felvételen a Mihail Pletnyov vezette Orosz Nemzeti Zenekar kíséri a zongoristát. Az Orpheus című szimfonikus költemény és a Hősi elégia szól még a lemezről. A CD hangmérnöke a kétszeres Grammy-díjas Philip Nidel volt.

Az október 22-i, budapesti, Liszt születésének 200. évfordulóját ünneplő koncert kritikáját itt olvashatják.

Íme a lemez bemutatkozó videója: