Csilla, Noémi

2012-ben várhatóan növekednek az NKA bevételei

2011.12.30. 12:18

Programkereső

Az NKA-ról szóló törvény január 1-jén hatályba lépő módosítása révén több mint 11 milliárd forint bevételre számíthat a szervezet.

Az Országgyűlés 2011. november 28-án 308 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 40 tartózkodással fogadta el L. Simon László és Puskás Imre fideszes képviselők előterjesztését a jogszabály módosításáról. A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik és az LMP frakció tagjai is támogatták a javaslatot, míg az MSZP politikusai tartózkodtak.

forint, pénz, money
forint, pénz, money

A törvény módosítása értelmében az Alap bevételei tovább bővültek, így 2012. január 1-jétől az ötöslottó szerencsejáték játékadójának kilencven százalékából, a kulturális adó teljes összegéből, költségvetési támogatásból, a központi költségvetési előirányzatokból átvett pénzeszközökből, a jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és természetes személyek befizetéseiből, valamint a szerzői jogról szóló törvény módosítása alapján a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetésekből származnak. A kulturális adó részleteit az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény tartalmazza. Az új adónem a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások után 25 százalékos befizetési kötelezettséget rögzít.  A jogszabály kimondja, hogy az Alap bevétele és év végi maradványa nem vonható el. 

Az ötöslottó játékadójából befolyt bevétel legfeljebb 25 százalékát a nemzeti erőforrás miniszter közvetlenül felhasználhatja. A tárgyévi miniszteri keret pontos mértékét a miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-éig állapítja meg. L. Simon László, az NKA elnöke korábban elmondta: a törvénymódosítással lehetővé vált, hogy az Alap a jelenleginél jóval több forrást fordíthasson a magyar kultúra támogatására 2012-ben. Ha a várakozások beteljesülnek, az NKA jövőre több mint 11 milliárd forinttal gazdálkodhat, ez 4 milliárdos növekedést jelent a kormányváltás előtti időszakhoz képest. Idén a szervezet tervezett költségvetése mintegy 8,7 milliárd forint volt, ebből év elején egymilliárd, majd további 605 millió forintot zárolt a kormány.

A szellemi tulajdonra vonatkozó törvények módosítása révén a jövőben az NKA számára kell átadni a közös jogkezelő szervezetek - például az Artisjus, a Filmjus vagy a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége - jogdíjként ki nem fizetendő összegeit, amelyeket eddig szociális, illetve kulturális célra használtak fel. Ez a befolyó jogdíjak tíz százaléka, illetve a be nem azonosítható, fel nem lelhető személyeknek járó jogdíjak 25 százaléka lehet.  A módosítás szerint az összeget az NKA "az átvétel tárgyában kötött megállapodás és a jóváhagyott támogatási politika rendelkezései szerint" használja fel, vagyis a felhasználás pontos szabályozását később alakítják ki.

A Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény 2012. január 1-jén, a miniszteri keretre vonatkozó rendelkezés a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba.