Csilla, Noémi

Az óvodások megszerették a régizenét

2011.12.30. 12:00

Programkereső

A Budakeszi Régizene Együttes dupla karácsonyi koncertet adott a Belváros-Lipótvárosban megtalálható Bástya utcai óvodában.

Kodály Zoltán először 1941-ben jelentette ki, hogy "a zene mindenkié". Rámutatott: "a muzikális műveltség megalapozását már óvodás korban el kell kezdeni, mert a zenei nevelés sokoldalúan fejleszti a gyermekek képességeit." Sajnos azonban az általa hatvan esztendeje megfogalmazott lényeges és mélyen igaz gondolatok napjainkban mind kevesebb teret kapnak a nevelésben, ezért is üdítő olyan kezdeményezésről hírt adni, amely valóban méltó a kodályi eszményhez, örökséghez.

Budakeszi Régizene Együttes
Budakeszi Régizene Együttes

Aki látta-megtapasztalta a kicsik lelkesedését a Budakeszi Régizene Együttes óvodakoncertjén, biztosan arra is ráeszmélt, milyen fontos lenne, hogy a gyerekek ne csak véletlenszerűen, vagy - mint ez esetben - néhány elhivatott művész összefogása révén ismerkedhessenek meg a magyar zenehistória fontos műveivel, korszakaival, hanem a pedagógiai program szerves részeként. Kéringer Gábor, Fóris Szilárd és Szabó Zsolt úgy tudott „ablakot nyitni" a reneszánsz és a barokk világra, hogy az időbeli távolság jóformán megszűnt...

A Budakeszi Czövek Erna Zeneiskola tanárai, zeneművészei ráadásul nem féltik a hangszereiket sem, így az ovisok - a koncert után, természetesen értő felügyelet mellett - "játszhattak" is az addig számukra ismeretlen hangszercsodákkal, a csembalóval, a gambával és a furulyákkal. Az első - remélhetőleg nem az utolsó - ünnepi óvodahangversenyen amúgy a Katica-csoportosok olyan zajos ünneplésben részesítették a muzsikusokat, hogy nem sokkal később a tornatermet is meg kellett nyitni, ahol ismételtek Kéringerék.

Budakeszi Régizene Együttes
Budakeszi Régizene Együttes

Az eseményt Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Ma alapító-főszerkesztője szervezte, aki a kerület egy másik pontján, a Pilvax Kávéházban nemrég Világzene Klubot alapított olyan neves művészkollégák társaságában, mint Pál István „Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs vagy Galkó Balázs.