Emma

Elhunyt Gyöngyössy Zoltán

2011.12.30. 10:02

Programkereső

A fuvolaművész 53 évesen, tragikus körülmények között vesztette életét.

„Néhány perce jött a szörnyű és még mindig hihetetlennek tűnő hír, hogy kedves kollégánk és barátunk, Gyöngyössy Zoltán tanár úr, fuvolaművész ma este autóbaleset áldozata lett. Rendkívüli veszteségünket mind szakmai, mint emberi téren felmérni sem tudjuk. Gondoljunk rá kegyelettel és imádkozzunk lelki üdvéért" - olvashatók Batta András rektor szavai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hivatalos honlapján.

Gyöngyössy Zoltán
Gyöngyössy Zoltán

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született Komlón. A Zeneakadémia fúvóstanszékén volt egyetemi tanár, tanszékvezető-helyettes. Tanulmányait a komlói Kodály Zoltán Ének-zene Általános Iskolában kezdte Apagyi Mária (zongora) és Révész Mária (fuvola) növendékeként. 1972 -76 között a pécsi Művészeti Szakközépiskolában Barth István (fuvola), majd 1976-81 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pröhle Henrik (fuvola) tanítványa volt. 1981-82-ben Drezdában tanult a Carl-Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán, majd 1982-ben a párizsi IRCAM-ban (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique).

2001-2007 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanszékvezetője, 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2008-tól pedig az egyetem Doktori Iskolájának fúvós-program vezetője, 2009-től szakcsoport-vezetője volt.

1986-ban szólófuvolása volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak. Tagja volt az induló Budapesti Fesztiválzenekarnak. Rendszeresen részt vett az Eötvös Péter által irányított Szombathelyi Bartók Fesztivál munkájában. 1993-ban az Ensemble Modernnel turnézott (Frankfurt, Bécs, Berlin, Basel). Rendszeresen játszott szólistaként kamarazenekarokkal (Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Erkel Kamarazenekar). Közreműködött a már megszűnt Új Zenei Stúdióban. Legutóbb a Componensemble, az UMZE és az Intermoduláció együttesek tagjaként hallhattuk.

Számtalan kortárszenei bemutatón vett részt, több kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját, számos lemez örökíti meg muzsikáját. Többször is elnyerte az Artisjus-díját a kortárszene tolmácsolásáért. 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el munkáját.