Konrád, Tivadar

Fellegi Ádám 70

2011.12.30. 14:42

Programkereső

A lakáskoncertjeiről is híres, Liszt-díjas zongoraművész december 30-án ünnepli születésnapját.
Fellegi Ádám
Fellegi Ádám

Fellegi Ádám Budapesten született, 16 évesen nyert felvételt a Zeneakadémiára, így párhuzamosan végezte középiskolai és felsőfokú tanulmányait. Zongoraművész-tanári diplomáját 1963-ban kapta kézhez, ezután a Magyar Állami Operaház korrepetitoraként dolgozott, majd 1969-ben az Országos Filharmónia szólistája lett.

A hetvenes években több hanglemeze jelent meg, koncertezett itthon és külföldön, többek között egyetlen európaiként egy kortárs amerikai zenei verseny részvevője volt. Népszerűek voltak több művészeti ágat összekapcsoló televíziós műsorai is, amelyekben nemcsak zenében, hanem szóban is közelebb hozta a zeneműveket a nézőkhöz.

A rendszerváltás után Fellegi Ádám pályafutása új irányt vett, zenepedagógiai tevékenysége került előtérbe. Először csak barátai előtt zenélt otthonában, idővel a nagyközönség előtt is ismertek lettek házi koncertjei, amelyek helyszíne Zeneakadémiához közeli lakása. A zenei élmény mellett a közönség megismerkedhet a művek keletkezésének hátterével, társművészeti párhuzamokkal és zenei elemzésekkel, a "mesélő" arra is felhívja a figyelmet, hogy zenehallgatás közben mire lehet és kell figyelni, néha verset is mond. A nem mindennapi előadások alkalmával előfordul, hogy a zenekar és a karmester csak virtuálisan van jelen, a zongoraművész azonban élőben játssza szólamát. Egy-egy ilyen esemény célja a zene megszerettetése, példaképe Leonard Bernstein amerikai karmester ismeretterjesztő sorozata nyomán. A művész lakása igazi színházzá alakul át ilyenkor: az előszobában a falakat tükrök és plakátok díszítik, a kamra egyszerre ruhatárrá változik, a büfé-konyhában a művész által készített étel és ital is fogyasztható. Egy-egy ilyen ingyenes koncerten mintegy hatvan zenerajongó vehet részt előzetesen bejelentkezés után. A vendégkör, akik közt számosan vannak visszatérők, ma már 3500 tagot számlál.

Fellegi Ádám úgy gondolja, hogy a művész nem az embereknek, hanem saját magának játszik és akkor is ezt csinálná, ha egyedül lenne. Azt tartja, hogy a zene "valamennyi művészet koronázatlan királya" és Kodályhoz hasonlóan vallja, hogy a zenei nevelést már a születés előtt el kell kezdeni. Ennek szellemében "zenei terápiákat" tart: egy ideig rendszeresen koncertezett szülészeti klinikán, később tematikus koncertek szervezésébe kezdett; ma is tart kismama- és babakoncerteket, játszott hospice osztályokon haldoklóknak, de börtönben, javítóintézetben, sőt elmegyógyintézetben is.

Korábban nyolc szólóesten bemutatta be Beethoven összes zongoraszonátáját, Bach Das Wohltemperiertes Klavier című sorozatát, közreműködésével CD-re vitték Kodály Zoltán összes zongoraművét, magánkiadásban megjelentette Bach Goldberg-variációit és Mozart összes zongoraszonátáját szóbeli ismertetéssel az egyes darabok előtt.

A zongoraművész Fellegi Ádámot 1974-ben Rubinstein-, 1981-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 1995-ben Pro Urbe díjat kapott, tavaly pedig a Kultúraközvetítők Társasága Fehér Rózsa díjával ismerték el tevékenységét.

Mozart Török indulója a Lakáskoncertek egyikén.