Klasszikus

2012-ben nemcsak a sporté lesz a főszerep Londonban

2011.07.13. 07:19
Ajánlom
Kulturális Olimpia is kapcsolódik a sporteseményhez, melynek részeként a BBC Music Nation projektje egész Angliát behálózó programokkal jelentkezik.

A hatalmas, Shetlandtól Cornwallig terjedő zenekari és más élő zenei események csúcsa a 2012. március 3-4-i hétvégén lesz. Roger Mosey, a London 2012 BBC-s igazgatója szerint ez a rendezvény földrajzilag rendkívül ambíciózus projekt lesz. "Ez egy kísérlet arra, hogy azon a hétvégén mindenki zenéljen, így a muzsika olyan közel kerüljön az emberekhez, amennyire csak lehet." Az ötlet és a koordináció a BBC-é, de szervezetek tucatjait, emberek százait, ezreit szeretnék bevonni a kezdeményezésbe.

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból: a Belfastban székelő Ulser Zenekar első alkalommal fog együtt játszani és közös programot kialakítani a Dublinban működő RTE Koncert Zenekarral. Skót zenekarok és kórusok, a BBC Skót Szimfonikus Zenekarral kezdve ünneplik majd a sport és a zene óriásait Glasgow-ban és ennek keretében világpremierje lesz James MacMillan új darabjának is. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar ezalatt átteszi székhelyét Shetlandba, Mozart Figaro házasságából pedig flash mob performanszokat hoznak létre Wales-szerte. Roundhouse-nál észak Londonban a kórusoké lesz a főszerep többek között a Choir with No Name részvételével, ami egy olyan együttes, amelyben olyanok énekelnek, akik voltak már hajléktalanok. Mossley-ban, Lancashire-ben az Abney Zenekar és Kórus fog bemutatni egy új darabot Chris Pickett helyi, fiatal zeneszerzőtől. A mű librettójának témája az ipari forradalom. A Southampton Városi Zenekar és a Turner Sims pedig zene A-tól Z-ig rendezvénysorozattal jelentkezik, melyben az A az a capellát jelenti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.