Klasszikus

2012-ben nemcsak a sporté lesz a főszerep Londonban

2011.07.13. 07:19
Ajánlom
Kulturális Olimpia is kapcsolódik a sporteseményhez, melynek részeként a BBC Music Nation projektje egész Angliát behálózó programokkal jelentkezik.

A hatalmas, Shetlandtól Cornwallig terjedő zenekari és más élő zenei események csúcsa a 2012. március 3-4-i hétvégén lesz. Roger Mosey, a London 2012 BBC-s igazgatója szerint ez a rendezvény földrajzilag rendkívül ambíciózus projekt lesz. "Ez egy kísérlet arra, hogy azon a hétvégén mindenki zenéljen, így a muzsika olyan közel kerüljön az emberekhez, amennyire csak lehet." Az ötlet és a koordináció a BBC-é, de szervezetek tucatjait, emberek százait, ezreit szeretnék bevonni a kezdeményezésbe.

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból: a Belfastban székelő Ulser Zenekar első alkalommal fog együtt játszani és közös programot kialakítani a Dublinban működő RTE Koncert Zenekarral. Skót zenekarok és kórusok, a BBC Skót Szimfonikus Zenekarral kezdve ünneplik majd a sport és a zene óriásait Glasgow-ban és ennek keretében világpremierje lesz James MacMillan új darabjának is. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar ezalatt átteszi székhelyét Shetlandba, Mozart Figaro házasságából pedig flash mob performanszokat hoznak létre Wales-szerte. Roundhouse-nál észak Londonban a kórusoké lesz a főszerep többek között a Choir with No Name részvételével, ami egy olyan együttes, amelyben olyanok énekelnek, akik voltak már hajléktalanok. Mossley-ban, Lancashire-ben az Abney Zenekar és Kórus fog bemutatni egy új darabot Chris Pickett helyi, fiatal zeneszerzőtől. A mű librettójának témája az ipari forradalom. A Southampton Városi Zenekar és a Turner Sims pedig zene A-tól Z-ig rendezvénysorozattal jelentkezik, melyben az A az a capellát jelenti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.