Klasszikus

2012-ben nemcsak a sporté lesz a főszerep Londonban

2011.07.13. 07:19
Ajánlom
Kulturális Olimpia is kapcsolódik a sporteseményhez, melynek részeként a BBC Music Nation projektje egész Angliát behálózó programokkal jelentkezik.

A hatalmas, Shetlandtól Cornwallig terjedő zenekari és más élő zenei események csúcsa a 2012. március 3-4-i hétvégén lesz. Roger Mosey, a London 2012 BBC-s igazgatója szerint ez a rendezvény földrajzilag rendkívül ambíciózus projekt lesz. "Ez egy kísérlet arra, hogy azon a hétvégén mindenki zenéljen, így a muzsika olyan közel kerüljön az emberekhez, amennyire csak lehet." Az ötlet és a koordináció a BBC-é, de szervezetek tucatjait, emberek százait, ezreit szeretnék bevonni a kezdeményezésbe.

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból: a Belfastban székelő Ulser Zenekar első alkalommal fog együtt játszani és közös programot kialakítani a Dublinban működő RTE Koncert Zenekarral. Skót zenekarok és kórusok, a BBC Skót Szimfonikus Zenekarral kezdve ünneplik majd a sport és a zene óriásait Glasgow-ban és ennek keretében világpremierje lesz James MacMillan új darabjának is. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar ezalatt átteszi székhelyét Shetlandba, Mozart Figaro házasságából pedig flash mob performanszokat hoznak létre Wales-szerte. Roundhouse-nál észak Londonban a kórusoké lesz a főszerep többek között a Choir with No Name részvételével, ami egy olyan együttes, amelyben olyanok énekelnek, akik voltak már hajléktalanok. Mossley-ban, Lancashire-ben az Abney Zenekar és Kórus fog bemutatni egy új darabot Chris Pickett helyi, fiatal zeneszerzőtől. A mű librettójának témája az ipari forradalom. A Southampton Városi Zenekar és a Turner Sims pedig zene A-tól Z-ig rendezvénysorozattal jelentkezik, melyben az A az a capellát jelenti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Fidelio Tours

Tudod, Budapest mely pontjain forgattak filmet? Mutatjuk!

Gömbpanoráma fotók, filmrészletek és érdekes háttér-információk segítségével mutatja be Budapest ikonikus filmforgatási helyszíneit egy ingyenes okostelefonos alkalmazás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.