Klasszikus

2012-ben várhatóan növekednek az NKA bevételei

2011.12.30. 12:18
Ajánlom
Az NKA-ról szóló törvény január 1-jén hatályba lépő módosítása révén több mint 11 milliárd forint bevételre számíthat a szervezet.

Az Országgyűlés 2011. november 28-án 308 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 40 tartózkodással fogadta el L. Simon László és Puskás Imre fideszes képviselők előterjesztését a jogszabály módosításáról. A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik és az LMP frakció tagjai is támogatták a javaslatot, míg az MSZP politikusai tartózkodtak.

A törvény módosítása értelmében az Alap bevételei tovább bővültek, így 2012. január 1-jétől az ötöslottó szerencsejáték játékadójának kilencven százalékából, a kulturális adó teljes összegéből, költségvetési támogatásból, a központi költségvetési előirányzatokból átvett pénzeszközökből, a jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és természetes személyek befizetéseiből, valamint a szerzői jogról szóló törvény módosítása alapján a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetésekből származnak. A kulturális adó részleteit az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény tartalmazza. Az új adónem a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások után 25 százalékos befizetési kötelezettséget rögzít.  A jogszabály kimondja, hogy az Alap bevétele és év végi maradványa nem vonható el. 

Az ötöslottó játékadójából befolyt bevétel legfeljebb 25 százalékát a nemzeti erőforrás miniszter közvetlenül felhasználhatja. A tárgyévi miniszteri keret pontos mértékét a miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-éig állapítja meg. L. Simon László, az NKA elnöke korábban elmondta: a törvénymódosítással lehetővé vált, hogy az Alap a jelenleginél jóval több forrást fordíthasson a magyar kultúra támogatására 2012-ben. Ha a várakozások beteljesülnek, az NKA jövőre több mint 11 milliárd forinttal gazdálkodhat, ez 4 milliárdos növekedést jelent a kormányváltás előtti időszakhoz képest. Idén a szervezet tervezett költségvetése mintegy 8,7 milliárd forint volt, ebből év elején egymilliárd, majd további 605 millió forintot zárolt a kormány.

A szellemi tulajdonra vonatkozó törvények módosítása révén a jövőben az NKA számára kell átadni a közös jogkezelő szervezetek - például az Artisjus, a Filmjus vagy a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége - jogdíjként ki nem fizetendő összegeit, amelyeket eddig szociális, illetve kulturális célra használtak fel. Ez a befolyó jogdíjak tíz százaléka, illetve a be nem azonosítható, fel nem lelhető személyeknek járó jogdíjak 25 százaléka lehet.  A módosítás szerint az összeget az NKA "az átvétel tárgyában kötött megállapodás és a jóváhagyott támogatási politika rendelkezései szerint" használja fel, vagyis a felhasználás pontos szabályozását később alakítják ki.

A Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény 2012. január 1-jén, a miniszteri keretre vonatkozó rendelkezés a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.