Beáta, Izolda, Lea

Elhunyt Paavo Berglund

2012.02.01. 10:00

Programkereső

82 éves korában, otthonában érte a halál a finn karmestert Helsinkiben.

Paavo Berglund 1929. április 14-én született. Pályáját hegedűsként kezdte a Finn Rádiózenekarnál 1949-ben, majd ugyanebben az évben megalapította a Helsinki Kamarazenekart, ahol vezényelni kezdett. 1956-tól vendégdirigense volt a Finn Rádiózenekarnak, ahol 1962-től 71-ig vezető karmesterként dolgozott. Hasonló pozíciót töltött be később a Bournemouth Szimfonikus Zenekar, a Helsinki Filharmonikus Zenekar, a Royal Stockholm Filharmonikusok és a Royal Danish Zenekar szervezetében. 1981 és 1985 között ő volt az első vendégkarmestere a Skót Nemzeti Zenekarnak és később az egyik legkedveltebb vendégművésze volt az Orosz Nemzeti Zenekarnak is.

Paavo Berglund
Paavo Berglund

A legjobb felvételeket a Bournemouth Szimfonikus Zenekarral készítette az EMI lemezcégnél, ahol Sibelius műveit rögzítette. Két további lemezen a Helsinki Filharmonikus Zenekarral és az Európai Kamarazenekarral vette fel a finn mester szimfóniáit. Utolsó felvételét is ezzel a zenekarral készítette, melyen Brahms és természetesen Sibelius darabjai hallhatók. 2012. január 25-én hunyt el.

Itt, a Fidelión a Bad Kissingeni nyári fesztiválról szóló tudósításban méltattuk a karmestert, és már 2004-ben arról számoltunk be, hogy nincs jó egészségi állapotban a dirigens, ugyanis orvosi utasítársa kénytelen volt lemondani győri és zeneakadémiai fellépéseit is.

Sibelius: The Bard, op. 64, km.: Finn Rádiózenekar, vez.: Paavo Berglund