Aladár, Álmos

Jandó Jenő 60

2012.02.01. 14:47

Programkereső

Február 1-jén ünnepli kerek jubileumát a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész.

A briliáns magyar zongorista generáció egyik tagja világszerte ismert művész. Hatalmas diszkográfiát mondhat magáénak, többek között Beethoven és Mozart teljes zongoramuzsikájából csakúgy, mint Bach, Bartók, Haydn, Liszt és Schubert kamarazenéjéből. Jandó Jenő 1952-ben született Pécsett. Hatévesen kezdett el zongorázni, majd tanulmányait a pécsi konzervatóriumban folytatta. 1968-tól a Zeneakadémián Nemes Katalin, Kadosa Pál és Mihály András növendéke volt.

Jandó Jenő
Jandó Jenő

1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, amelyet több külföldi versenygyőzelem követett, többek közt a milánói Dino Ciani, a versailles-i Cziffra György és a sydney-i Nemzetközi Zongoraversenyen. 1974-ben diplomázott, azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, egyetemi docens. Nemzetközi karrierje a 70-es évek elején indult: Európa számos városában fellépett, de eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Ferencsik János, Fischer Ádám, Lamberto Gardelli, Ligeti András, Giuseppe Patané, Peskó Zoltán, Jurij Szimonov és Antoni Wit - hogy csak néhányat említsünk a fontosabbak közül. Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, a Bartók-Pásztory-díj kitüntetettje.

A Liszt-évből is aktívan kivette a részét: az MR3-Bartók Rádió 25 részes sorozatában működött közre, rendszeresen játszott a Művészetek Palotája hangversenyein is, októberben a Szimfonikus felfedezések sorozatban láthattuk szólistaként, de a Liszt-Thalberg párbajt felelevenítő koncerten is őt hallhattuk Mocsáry Károly oldalán. A Régi Zeneakadémia Liszt Fesztiválján is fellépett. Természetesen külföldre is hírét vitte a magyar muzsikának, márciusban például a Párizsi Magyar Intézetben lépett színpadra.

A zongoraművésszel hamarosan interjút olvashatnak itt, a Fidelio.hu-n, de addig is íme egy videó San Franciscóból, melyen Liszt Mefisztó-keringője hallható: