Gábor, Karina, Ders

Tavaszi Godowsky-reneszánsz

2012.02.02. 13:04

Programkereső

Marc-André Hamelin, Francesco Libetta és Borisz Berezovszkij után márciusban újabb hanglemezzel bővül a Godowsky-archívum. A legnehezebb zongoradarabok között számon tartott Tanulmány ötvenhárom Chopin-etűdre című sorozat lemezre rögzítésére Ivan Ilić szerb származású, amerikai zongoraművész vállalkozott.

Leopold Godowsky mindamellett, hogy kora nagyra becsült előadóművésze volt, renoméját tanári és zeneszerzői tevékenységének is köszönhette. A 20. század zongorairodalma kevés olyan művet tud felsorakoztatni, melyek megközelítenék kompozíciói technikai tudáskészletét és kifejezőképességét. A 20. század első évtizedeiben alkotó lengyel-amerikai művészről nem hiába nyilatkoztak pályatársai a legelismerőbb szavakkal. Arthur Rubinstein ötszáz év távolságra becsülte saját képességeit Godowsky-étól, Rahmanyinov pedig úgy gondolta, ő az egyetlen zeneszerző, aki műveivel igazán és tartósan hozzájárult a zongoraművészet fejlődéséhez. 

Ivan Ilic Godowsky-lemeze
Ivan Ilic Godowsky-lemeze

1938-as halála után azonban Godowsky reputációja visszaesett, az ördögien nehéz kompozíciók bemutatására ugyanis még a legnagyobb zongoristák is csak félve vállalkoztak. Ezt a falat végül Marc-André Hamelin törte át. A francia-kanadai zongoravirtuóz és komponista először vette lemezre a Tanulmány ötvenhárom Chopin-etűdre című sorozatot 2000-ben. Ezt Borisz Berezovszkij 2006-os felvétele követte, majd 2008-ban az olasz zongorista-zeneszerző Francesco Libetta játszotta el elsőként fejből az összes zongoragyakorlatot egy milánói koncertjén. A sorba most Ivan Ilic személyében egy újabb titán csatlakozott, aki a teljes sorozatból a balkézre írt huszinkét Chopin-etűd lemezre rögzítését tűzte ki célul. A harminchárom éves előadóművész már több mint egy éve dolgozik a CD-n, ami várhatóan 2012 márciusában a franciaországi Paraty kiadó gondozásában fog megjelenni. 

A jelenleg Párizsban élő előadóművész neve a szólókarrier mellett tanulmányok szerzőjeként is ismerősen csenghet. A szerb származású muzsikus a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett zeneművészeti és matematikai diplomát, majd ösztöndíjjal Párizsban folytatta tanulmányait. Itt felvételt nyert a Conservatoire Supérieur de Paris-ba, ahol zongorajátékáért Premier Prix-díjjal is kitüntették. Első európai lemezét 2008-ban, a franciaországi Paraty kiadó gondozásában adták ki. A huszonnégy Debussy-prelúdiumot tartalmazó hanganyag nagy nemzetközi visszhangot váltott ki: megkapta a francia Mezzo televízió kritikusainak díját (Critics Choice Award), az amerikai Fanfare magazin és a francia Classique News honlap pedig az év öt legjobb lemeze közé sorolta. 

Pályafutása során Ivan Ilic olyan rangos hangversenytermekben is megfordult, mint a New York-i Carnegie Hall, a londoni Wigmore Hall, a dublini Nemzeti Hangversenyterem, a torontói Glenn Gould Studio és a római Amerikai Akadémia. A zongoraművész repertoárjában kiemelt helyet kap a kortárs zene. John Metcalf, Keeril Makan és Dmitri Tymoczko azon zeneszerzők táborához tartoznak, akik komponáltak már számára zongoradarabokat. Ivan Ilic nevével a mozivásznon is találkozhattuk már: 2011-ben Glenn Gould szerepében bukkant fel Benoît Maire A juhász (The sheperd) című rövidfilmjében.