Mátyás

Dudamel a Szezám utcában

2012.02.09. 08:11

Programkereső

A világhírű venezuelai karmester Elmóval együtt vezényelte a Szezám utca lakóiból verbuvált zenekart az animációs sorozatban.

A Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar 31 éves vezető karmesterének vendégszereplésével készült epizódot február 6-án sugározták az Egyesült Államokban. Dudamel és Elmo egy hegedűn játszó birka, egy doboló polip, valamint egy pingvinekből álló kórus segítségével mutatta be az "elképesztő, bámulatos" szó jelentését a nézőknek (amint a vájtfülűeknek bizonyára feltűnik: a stupendous szót következetesen estupendo-nak ejti a spanyol anyanyelvű karmester):

Gustavo Dudamel pályafutása alighanem példa nélküli. 1981-ben született Venezuela egyik vidéki nagyvárosában, Barquisimetóban. Tízéves korától hegedül, néhány évvel később már zeneszerzést is tanul, 1996-tól, vagyis tizenöt éves korától pedig rendszeresen vezényel. Még nem nagykorú, amikor kinevezik az ország legjelentősebb ifjúsági zenekarának élére, s máig ő az Orquesta Sinfónica Simón Bolívar művészeti vezetője. 2004-ben megnyeri a nemzetközi Gustav Mahler karmesterversenyt, s ekkor figyel fel rá a szakma. Mentorai között találjuk ettől fogva Sir Simon Rattle-t, Claudio Abbadót és Daniel Barenboimot, Esa-Pekka Salonen, a Los Angeles-i Filharmonikusok vezető karmestere pedig a verseny után állítólag azzal hívta fel munkaadóit, hogy megtalálta utódját.

Gustavo Dudamel
Gustavo Dudamel

A felkérések megdöbbentő tempóban érkeznek a versenygyőzelem után. Dudamel már 2005-ben vezényli az Izraeli és a Los Angeles-i Filharmonikusokat, beugrásával pedig megmenti a Göteborgi Szimfonikus Zenekar londoni koncertjét, amelyre állítólag öt nap alatt tanulja meg Sibelius 5. szimfóniáját. Az együttes a koncert után felkéri vezető karmesternek, s a következő évben 2012-ig szóló szerződést ír alá velük. Még ugyanebben az évben exkluzív szerződést köt vele a Deutsche Gramophon lemezkiadó. 2006-ban a milánói Scalában debütál a Don Giovannival, a következő évben már a Bécsi Filharmonikusok is a trófeák sorát gazdagítja, 2007-ben pedig ő vezényel XVI. Benedek pápa és a vatikáni püspöki kar előtt az egyházfő nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségsorozaton. 2009 nyarán Salonen valóban átadta helyét a még húszas éveiben járó, de már sztárnak számító karmesternek, aki 2011-ben első budapesti fellépése idején hosszabbította meg 2019-ig szerződését.

Dudamel "felkérése" mindazonáltal nem egyedülálló a Szezám utca történetében: a sorozatban már Plácido Domingo és Plácido Flamingo is sikerrel vendégszerepelt.